»Biodizel mafija«: Bosanska tvrtka u središtu prijevare

 OCCRP, preveo i prilagodio Oštro

Posljednjih godina u sjevernoj Europi izbijaju brojne prijevare vezane za lažna biogoriva, a nova istraga OCCRP i medijskih partnera otkriva kako je bosanskohercegovačka tvrtka prodavala lažno gorivo diljem kontinenta

Ilustracija: De Tijd (Graphics) and Frank Schulpé

Posljednjih godina sklonost biogorivima u Europskoj uniji rapidno raste. Potražnja je posebno narasla otkad je propisano da 14 posto goriva za prijevoz unutar bloka mora biti obnovljivo do 2030. godine.

No nisu sva biogoriva potpuno ekološki prihvatljiva. Propisi EU zahtijevaju da biogoriva ne štete okolišu pa se traže održive alternative za tradicionalna biogoriva koja potiču krčenje šuma – najbolja alternativa je biogorivo proizvedeno od rabljenog jestivog ulja (UCO).

Zbog toga se sve veća količina novca ulaže u biogoriva na bazi UCO-a, pa ovdje prevaranti vide svoju priliku. Naime, biogoriva na bazi UCO-a su skupa i teško ih je razlikovati od ostalih pa trgovci mogu dodavati vrijednost pošiljki pogrešnim deklaracijama – izgledi da će ih netko u tome uloviti su mali.

Kako se u središtu takve prijevare našla jedna bosanskohercegovačka tvrtka otkrila je nova istraga OCCRP-a, De Tijda, Follow the Money i bosanskog Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

»Biodizel mafija«

Donedavno uspješni nizozemski poduzetnici Cornelis Bunschoten, direktor tvrtke Biodiesel Kampen B.V., i Wilfred Hadders, direktor Sunoil Biodiesel B.V., optuženi su 2017. godine za prijevaru s biogorivom. Lažna UCO biogoriva koja su prodavali dobavljali su od bosanskohercegovačke tvrtke Sistem Ecologica – na čijem je otvorenju bio i sam predsjednik Republike Srpske.

U rujnu 2008. godine, Milorad Dodik je prerezao crvenu vrpcu na otvaranju tvornice biogoriva u gradu Srpcu. Tvrtka Sistem Ecologica obećavala je da će biti prva u zemlji koja će moći proizvoditi napredna biogoriva od otpadnog ulja. Tvrdili su da će postrojenje proizvoditi 100 tona biogoriva svaki dan, što je Dodikova vlada planirala iskoristiti za nove, ekološki prihvatljive autobuse.

Tvrtka u vlasništvu bosanskohercegovačkih Amerikanaca, Nenada Kokanovića i Borivoja Vukadinovića, značajno je proširila svoje poslovanje u narednim godinama, a podaci bosanske porezne uprave pokazuju da je 2017. godine u EU prodala biodizela u vrijednosti od oko 30 milijuna eura.

Na pitanja poreznika, u Sistem Ecologici 2017. godine tvrdili su da je riječ o UCO biodizelskom gorivu, koje su iz SAD-a izvezle dvije tvrtke, inače povezane s Kokanovićem i Vukadinovićem. Rekli su da su dodatno preradili taj UCO u svojoj tvornici, prije nego što su ga izvezli rafinerijama i trgovcima u EU.

Gorivo je kupilo najmanje 17 kompanija – od malih rafinerija do mađarskog diva Mol koji je nedavno objavio da će početi miješati UCO biogoriva u svoj dizel kao dio ulaganja u održivu energiju od milijardu dolara.

Problemi za Sistem Ecologicu počeli su početkom 2018. godine, kada je francuska carina primijetila da je biodizel koji izvozi bosanska tvrtka izuzetno visoke kvalitete – to ukazuje da gorivo nije proizvedeno od UCO-a, već od tradicionalnih biogoriva. Iste su sumnje imali i slovenski carinici.

Sljedeće je godine Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) otvorio istragu. Po njihovom nalogu, lučka carina u Rijeci testirala je devet kontejnera koji su bili na putu iz SAD-a prema tvornici Sistem Ecologice. Laboratorijski nalazi potvrdili su sumnje francuskih i slovenskih carinika: nisu sadržavali UCO, već gotovi biodizel. 

Istražitelji OLAF-a su potom posjetili tvornicu Sistem Ecologice. Pronašli su strojeve u raspadanju. Računi za struju jasno su pokazali da se koristio samo djelić energije koji bi bio potreban za obradu svog UCO kojeg je tvrtka dobila.

Kada je OLAF pregledao carinske deklaracije koje su podnijeli američki dobavljači Sistem Ecologice, pronašli su 83 pošiljke koje su bile otpisane kao biodizel kada su izvezene – ali su deklarirane kao UCO stigle u luku u Hrvatskoj.

»Utvrđene činjenice pokazuju da se navodna obrada zapravo nije dogodila. Proizvod uvezen iz SAD-a već je bio biodizel«, stoji u izvješću OLAF-a. Vlasnici tvrtke Kokanović i Vukadinović negiraju da su počinili prijevaru.

Kokanović je novinarima CIN-a negirao umiješanost njegove tvrtke u ikakvu prijevaru. Rekao je da će se istina »otkriti vrlo brzo«. Vukadinovića su novinari pokušali kontaktirati na nekoliko telefonskih brojeva, kao i putem e-maila. Nisu dobili njegov odgovor, kao ni odgovor odvjetnika koji zastupa Sistem Ecologicu.

Manjkavosti u sustavu?

U belgijskoj carini kažu da tvrtke u EU često postaju žrtvama kriminalaca koji prodaju lažna biogoriva – nazvavši ih »biodizel mafijom«.

Europski revizorski sud upozorio je na manjkavosti u certificiranju održivih biogoriva u EU, kao i neke države članice koje su izrazile svoju zabrinutost. Analitičari, također, otkrivaju da dobavljači ne sakupljaju toliko recikliranih jestivih ulja koliko tvrde.

Kritike su sada usmjerene prema Međunarodnom sustavu certifikacije održivosti i ugljika (ISCC) zbog nedovoljne provjere uvoza. Kritičari kažu da se sustav oslanja na samoprijavu tvrtki i da nedostaje sustavno testiranje uvoza – što jedan analitičar opisuje kao »sustav povjerenja« bez adekvatne provjere.

ISCC nije odgovorio na zahtjeve OCCRP-a i partnera za komentar.