Bjeloruski predsjednik najkoruptivnija osoba godine

Oštro

Organizacija OCCRP na kraju svake godine bira osobu koja se najviše istaknula djelovanjem na području organiziranog kriminala i korupcije

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko Foto: OSCE Parliamentary Assembly/ Creative Commons

Istraživačka mreža OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) proglasila je bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka osobom godine zbog njegovih »postignuća« u organiziranom kriminalu i korupciji.

Ovogodišnjem žiriju sastavljenom od šest novinara i profesora, koji se bave istraživanjem korupcije, nije bio problem između 1167 nominiranih izabrati postsovjetskog autokrata za pobjednika. Prvi je to put, objašnjavaju iz OCCRP-a, da je odluka o osobi godine donesena jednoglasno.

»Ovo je bila uspješna godina za korupciju, no u gomili se istaknuo Lukašenko«, rekao je Drew Sullivan, suosnivač OCCRP-a i član žirija. 

OCCRP je objasnio kako je ove godine Lukašenko punio naslovnice medija zbog nekoliko poteza. Ponajprije su istaknuli prijenos državnog novca oligarsima bliskim Lukašenku. Potom su podsjetili na presretanje zrakoplova Ryanaira koji su prevozili bjeloruske disidente te prisilno slijetanje u Minsk, čime su prekršeni međunarodni zakoni s područja zračnog prometa. Lukašenko je odgovoran, podsjetili su, i za stvaranje migrantske krize na granici Europske unije te širenje dezinformacija i promoviranje lažnih lijekova za COVID-19.

Louise Shelley, profesorica sa Sveučilišta George Mason, također članica žirija, posebno je istaknula Lukašenkovo poigravanje sa životima najranjivijih skupina te objasnila kako je iskoristio kriminalne i korupcijske mreže u Bjelorusiji da bi potaknuo masovne migracije koje su dovele do beznađa, nasilja i beskrajne okrutnosti.

Lukašenko je na čelu Bjelorusije od 1993. godine, a njegovu je vlast obilježilo namještanje izbora, mučenje kritičara te uhićenja i premlaćivanja prosvjednika, uz odobrenje Kremlja. Sebe smatra »Batkom«, odnosno ocem bjeloruskog naroda, a svakog tko pokuša narušiti tu sliku dočeka sudbina poput one Romana Protaseviča, koji je već sedam mjeseci u zatvoru nakon što je izvučen iz Ryanairova zrakoplova ili Sergeja Tihanovskog, osuđenog na 18 godina zatvora zbog organiziranja protuvladinih prosvjeda prošle godine.

Inače, uz Lukašenka, ovogodišnji kandidati za nagradu Osoba godine bili su i svrgnuti afganistanski predsjednik Mohammad Ashraf Ghani Ahmadzai, turski predsjednik Tayyip Erdoğan, bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz i sirijski predsjednik Bašar al-Asad.

Neki od prijašnjih dobitnika iste titule bili su brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, bivši predsjednik Malte Joseph Muscat, bivši premijer i sadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, filipinski predsjednik Rodrigo Duterte te Danske bank, koja je omogućila masovno pranje novca preko svoje estonske podružnice.