Inspekcijski nadzor nad problematičnom kozmetikom još nije završen

Oštro

Nadzorne aktivnosti nad kozmetikom Lux-Factor i dalje su u tijeku jer tržišna inspekcija čeka povratne informacije iz Poljske. Za to vrijeme, mreža problematične kozmetike nastavlja se širiti

Ilustracija: Samira Kentrić

Sanitarni inspektorat još uvijek provodi inspekcijski nadzor nad kozmetikom Lux-Factor, koji je započeo krajem 2021. godine nakon upita i objave Oštrove priče o kontroverznom poduzetniku, čiju su tajnu razotkrili Pandorini dokumenti.

Kako su e-mailom odgovorili Oštru, obavili su istražne radnje i utvrdili da tvrtka nije ispunila svoje zakonske obveze, odnosno da nisu istaknuli sve predugovorne obavijesti. Konkretno, Lux-Factor nije naveo svoje sjedište, a utvrđeno je da se isto nalazi u Poljskoj – a ne u Hrvatskoj.

Kako bi se cijela situacija razjasnila, tržišna inspekcija je poslala zahtjev za razmjenu informacija nadležnom tijelu u Poljskoj. Ističu, međutim, kako još nisu zaprimili povratne informacije o provedenim radnjama nadležnog tijela pa su nadzorne aktivnosti i dalje u tijeku. 

Podsjetimo, prodaju kozmetičkih proizvoda Lux-Factor već je 2017. zabranila zdravstvena inspekcija u Sloveniji jer nisu ispunjavali niz potrebnih uvjeta, a direktor tvrtke Marko Glinšek osuđen je 2020. godine na Okružnom sudu u Mariboru zbog obmane kupaca. 

Glinšek je predvodio internetsku prodaju kozmetike preko mreže tvrtki i šest godina pred vlastima pokušavao sakriti da je on stvarni vlasnik istoimene tvrtke na Sejšelima u koju su se, prema nalazima slovenske porezne uprave, slijevali prihodi od prodaje kozmetike. Kada se našao u sudnici, Glinšek je pokušavao objasniti kako nema ovlasti nad Lux-Factorom sa Sejšela koji je pravi proizvođač proizvoda – već da njegova tvrtka samo radi kao dostavljač i obavlja usluge marketinga. Ipak, njegove su laži prokazali Pandorini dokumenti.

Osim sudskog postupka u Sloveniji, Glinšeka je 2018. godine bosanskohercegovačko tužiteljstvo osumnjičilo da je utajio porez bugarske tvrtke »Lux Cosmetics«. Prema dokumentu koji je objavio portal Istraga, tužiteljstvo je na njega proširilo istragu nad navodnom međunarodnom mrežom za pranje novca.

Mreža je navodno iz BiH prebacila 22,4 milijuna eura na bankovne račune u Sloveniji, Slovačkoj, Mađarskoj i Austriji, gdje je novac uglavnom povučen u gotovini.

Kada je bosanskohercegovačko tužiteljstvo 2018. godine zatražilo istragu o Glinšeku, objasnilo je kako je u Banjoj Luci osnovao tvrtku Lux-Factor da bi je navodno koristio za preusmjeravanje novca te izbjegavanje poreza bugarske tvrtke Lux Cosmetics, dakle »vlasnice« krivotvorenog certifikata brenda Lux-Factor. 

Unatoč svim pravnim nevoljama u Sloveniji i BiH, mreža problematične kozmetike nastavlja se širiti. Proizvode i dalje promoviraju beauty blogeri i influenceri, a pojavljuje se i u sponzoriranim člancima domaćih medija.

Valja napomenuti kako je Oštro 2021. godine kontaktirao tadašnje hrvatske »ambasadorice« Lux-Factorove internetske trgovine, a neke od njih nisu ni znale da su imale tu titulu. Također, nisu znale za rezultate inspekcije u Sloveniji, kao ni da je Glinšek osuđen za obmanu.

Hrvatskim se kupcima putem internetske trgovine još uvijek prodaju navodno klinički i dermatološki testirani proizvodi, »prirodna kozmetika koja je u kratkom roku osvojila tisuće korisnica«. Slovenski Oštro utvrdio je 2021. godine kako je certifikat o kvaliteti proizvoda kojim se internetska trgovina hvalila krivotvoren. Taj certifikat, a niti bilo koji drugi, na njihovoj web stranici trenutno ne postoji.