Oštrov novinarski tim nominiran za nagradu Fierce Women

Oštro

Među nominiranima za nagradu Fierce Women, koja se svake godine dodjeljuje pojedinkama i organizacijama koje su dale značajan doprinos rodnoj ravnopravnosti i društvenoj pravednosti, nalazi se i Oštro

Foto: Matej Povše

Za nagradu Fierce Women (Strašne žene), koju nezavisni hrvatski medij VoxFeminae svake godine dodjeljuje ženama i/ili kolektivima koji su posebno pridonijeli društvenoj pravednosti i rodnoj ravnopravnosti u Hrvatskoj, nominiran je i Oštro.

Naš je tim – koji čine odgovorna urednica Anuška Delić, njezina zamjenica Mašenjka Bačić te novinari Anja Vladisavljević i Ante Pavić – formiran u ljeto 2021. godine, a na jesen je započeo s radom. Tek što se pojavio na medijskoj sceni, otvorio je Pandorinu kutiju u Hrvatskoj.

Riječ je o međunarodnom istraživačkom projektu Pandora Papers, dosad najvećem masovnom curenju dokumenata iz offshorea. Prvi je to put nakon mnogo godina da su u jednom takvom projektu sudjelovale i novinarke i novinari iz Hrvatske.

Novinarke Oštra, kako su istaknule za VoxFeminae, »znaju da mnogima nije drago što je Pandorina kutija otvorena i u našoj zemlji«, ali ističu kako za njih nema nedodirljivih.

Oštro se bavi istraživačkim i podatkovnim novinarstvom, a cilj mu je promovirati pravo na znanje kao jedno od temeljnih ljudskih prava i pridonijeti obučavanju budućih generacija novinarki i novinara. Kao što stoji i u njegovu Kodeksu, Oštro ne daje prostor stereotipima, predrasudama, vrijeđanjima pojedinaca ili skupina.

Čitatelji i čitateljice portala VoxFeminae nominirali su 63 žene i 12 kolektiva s različitih područja djelovanja: od zaštite ljudskih prava te zaštite okoliša i životinja preko znanosti i obrazovanja do kulture, zdravlja i društvenog poduzetništva. Početkom svibnja žiri udruge K-zona, koja je izdavač portala, odabrat će pet dobitnica ovogodišnjih priznanja.