»Panamski dokumenti« dobitnici British Journalism Awards za istragu desetljeća

ICIJ, priredio Oštro

»Uspjeli su podijeliti opsežnu istragu na niz uvjerljivih priča koje su imale globalni utjecaj«, obrazložili su suci koji su odlučivali o nagradi

 

Globalni novinarski projekt »Panamski dokumenti« dobitnik je British Journalism Awards za istragu desetljeća, objavila je britanska medijska publikacija Press Gazette, koja ujedno i vodi ovu novinarsku nagradu.

Novinarska istraga iz 2016. godine, koju je vodio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ), razotkrila je offshore-financijske tajne povezane s tadašnjim britanskim premijerom Davidom Cameronom, ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i još cijelim nizom političara, kriminalaca i slavnih osoba iz cijelog svijeta.

»Uspjeli su podijeliti opsežnu istragu na niz uvjerljivih priča koje su imale globalni utjecaj«, obrazložili su suci koji su odlučivali o nagradi.

Projekt »Panamski dokumenti« temeljio se na 11,5 milijuna tajnih dokumenata panamske odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca u čiji su posjed prvo došle njemačke novine Süddeutsche Zeitung. Nakon što su u Süddeutsche Zeitungu shvatili da je riječ o golemoj bazi podataka koja uključuje aktere iz cijelog svijeta, za pomoć su se obratili ICIJ-u.

ICIJ je okupio više od 370 novinara iz 100 svjetskih medija u istrazi što je razotkrila svjetsku mrežu offshore-lažnih tvrtki koje je Mossack Fonseca ustanovio za svoje klijente. Među njima su bili i šefovi država, poslovni direktori i sportske zvijezde.

Istraga je rezultirala ostavkama više svjetskih čelnika i drugih političara, uključujući premijera Islanda Sigmundura Davíða Gunnlaugssona, i od tada je postala sinonim za razotkrivanje financijske prijevare i političke korupcije.

Izravna posljedica Panamskih dokumenata je i da su vlade diljem svijeta nadoknadile više od 1,36 milijardi dolara zaostalih poreza i kazni. Nakon više od pet godina otkako su priče prvi put objavljene, vlasti i dalje istražuju optužbe o izbjegavanju poreza i druge prekršaje.

ICIJ-eve naknadne istrage o financijskoj tajnovitosti i korupciji, uključujući Rajske dokumente, FinCEN Files i, nedavno, Pandorine dokumente, citirane su u parlamentima, sudovima, javnom diskursu i popularnoj kulturi te su zaslužne za globalni zamah u izradi novih zakona i značajnih reformi o toku novca diljem svijeta.

ICIJ i Globalna alijansa za poreznu pravdu (Global Alliance for Tax justice) 2021. godine zajednički su nominirani za Nobelovu nagradu za mir zbog »uspješne izgradnje globalnih saveza« u povećanju transparentnosti u globalnom financijskom sustavu.