Rusija pojačava pritisak na novinara Bellingcata

Oštro

Međunarodni institut za medije (IPI) osudio zastrašivanje koje provode ruske vlasti nad Christom Grozevim, istraživačkim novinarom nizozemskog međunarodnog istraživačkog kolektiva Bellingcat

Foto: Aseyev Stanislav/CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Okružni sud u Moskvi krajem travnja naložio je uhićenje novinara Christe Grozeva, a istoga ga je dana Ministarstvo pravosuđa stavilo na ruski popis stranih agenata. Rođen u Bugarskoj, Grozev je prvi stranac s takvim statusom u Rusiji. Do početka ove godine živio je i radio u Beču, no tada je morao napustiti Austriju zbog upozorenja da mu je ugrožena vlastita sigurnost.

Grozev je za Međunarodni institut za medije (IPI) izjavio da je nalog za njegovo uhićenje došao na temelju navodnog organiziranja ilegalnog prelaska ruske granice, što se po ruskom zakonu kažnjava kaznom do dvije godine zatvora. Ova presuda se, prema Grozevu, najvjerojatnije odnosila na Grozevo pomaganje Romanu Dobrokhotovu, osnivaču i uredniku ruskog istraživačkog medija The Insider, da pobjegne iz Rusije 2021. godine. 

»Izdavanje naloga za uhićenje i označavanje Christe Grozeva kao stranog agenta od strane ruskih vlasti, ciljano je zastrašivanje novinara Bellingcata kako bi ih se odvratilo od daljnjih istraga«, izjavio je Frane Maroević, izvršni direktor IPI-a. 

Grozev je izrazio zabrinut zbog mogućih tajnih aktivnosti na području EU šengenske zone koja povećava sigurnosne rizike za proganane ruske novinare. Smatra da nije bio primoran napustiti Austriju samo zbog pravnih pritisaka, nego i zbog aktivnosti  ruske tajne službe.

Prema njegovim izvorima i informacijama, neki službenici u Austrijskoj sigurnosnoj službi surađivali su s Rusijom kako bi ga nadzirali. U intervjuu za Financial Times, Grozev je izjavio da je njegovim osobnim podacima pristupio bivši službenik Austrijske sigurnosne službe po nalogu ruske obavještajne službe. 

Bellingcatov vodeći istraživački novinar upozorio je da su mjere opreza nužne kako bi se zaštitili prognani ruski novinari te je naglasio da vlasti širom Europe ne rade dovoljno kako bi riješile ovu situaciju.

Nakon što je Grozev otišao iz Austrije zbog opasnosti za vlastitu sigurnost, IPI je prijavio situaciju Platformi Vijeća Europe za sigurnost novinara. Austrijske vlasti su odgovorile da su tamošnja sigurnosna tijela upoznata s navedenim činjenicama. Prema ruskom mediju Agentstvo, preko 150 nezavisnih ruskih novinara napustilo je svoju državu u prvim tjednima ruske invazije na Ukrajinu i donošenja rigoroznih zakona o cenzuri. Ruski su zakoni zabranili sadržaje za koje Rusija tvrdi da su lažne vijesti i one koje »diskreditiraju ruske vojske«.