Russian Asset Tracker osvojio Europsku nagradu za novinarstvo

Oštro

Međunarodni istraživački projekt Russian Asset Tracker, na kojemu je sudjelovao i Oštro, osvojio je Europsku nagradu za novinarstvo u kategoriji inovativno novinarstvo

Ilustracija: James O'Brien/OCCRP

Russian Asset Tracker (Praćenje ruske imovine), projekt predvođen međunarodnom novinarskom mrežom OCCRP, na kojem je sudjelovao i Oštro, osvojio je Europsku nagradu za novinarstvo (European Press Prize) u kategoriji inovativnog novinarstva. Nagradu za inovativo novinarstvo karakterizira »izazovnost pomicanja uvriježenih granica novinarstva pronalaženjem novih načina za interakciju s publikom«. 

Projekt Russian Asset Tracker prikupljao je imovinu najmoćnijih ruskih oligarha izvan Rusije. Vrijednost imovine u vlasništvu bogatih i moćnih Rusa koju su novinari pronašli prelazi 19.8 milijardi dolara. Na projektu je sudjelovalo 25 medija te oko 80 novinara, uključujući novinare hrvatskog  i slovenskog Oštra. Novinari hrvatskog Oštra pronašli su imovinu u vlasništvu članova obitelji ruskog oligarha Nikolaja Tokareva te oligarha Alishera Usmanova. 

Europske nagrade za novinarstvo dodjeljuju se u kategorijama za istaknuto novinarstvo, istraživačko novinarstvo, javni diskurs te specijalnu nagradu. Ove godine se prvi put dodijelila i nagrada za migrarcijsko novinarstvo. 

Ovogodišnju nagradu u kategoriji istaknutog novinarstva dobio je Johannes Böhme za članak The travelling tribunal objavljen u Die Zeit

Nagradu za istraživačko novinarstvo dobili su Alexander Nabert, Christina Brause, Bryan Bender i Nick Robyns-Early za članak Death weapons: inside a teenage terrorist network objavljen u Welt Am Sonntag i POLITICO

Članak Alla Konstantinove »She lost consciousness as it was happening and she’s actually grateful she did.« What we know about the rapes perpetrated in Ukraine by Russian soldiers, objavljen u Mediazona, Internazionale, Gazeta Wyborcza i gdh, dobio je nagradu za javni diskurs.  

U kategoriji migracijskog novinarstva, nagradu je dobio članak Maartje Bakker i César Dezfuli The long road to a home in Europe, objavljen u de Volkskrant.

Specijalnu nagradu dobio je članak Suicide missions, abuse, physical threats: International Legion fighters speak out against leadership’s misconduct autora Anna Myroniuk i Alexander Khrebeta objavljen u The Kyiv Independent.