Novinarske organizacije zahtijevaju sigurnost novinara u Ukrajini

Oštro

Međunarodne novinarske organizacije izrazile su podršku novinarima koji izvještavaju u Ukrajini te zahtijevaju da im se zajamči pravo na neovisno i sigurno praćenje događaja

Foto: Unsplash 

Međunarodne organizacije koje se zalažu za slobodu medija izrazile su solidarnost s kolegama koji trenutno izvještavaju u Ukrajini tijekom ruskog napada na tu zemlju.

Međunarodni institut za medije (IPI) pozvao je međunarodne institucije, ali i ruske vlasti, da reporterima koji izvještavaju o događajima koje prati cijeli svijet zajamče sigurnost. 

»Zahtijevamo zaštitu novinarske sigurnosti i prava na neovisno praćenje događaja bez straha od odmazde«, priopćio je četvrtak IPI. »Podsjećamo Rusiju da novinari nikad nisu legitimne mete i da vojne operacije moraju nastojati ograničiti gubitke života«, upozorili su.

IPI je najavio osnivanje posebnog tima koji će pratiti situaciju i evidentirati napade na novinare, a surađivat će i s partnerskim organizacijama kako bi pomogli ukrajinskim novinarima koji su prisiljeni napustiti zemlju. 

»Također pozivamo EU i njezine države članice da ponude hitne vize, status izbjeglice i humanitarnu potporu svim novinarima koji su zbog svoje profesije prisiljeni napustiti Ukrajinu«, priopćio je IPI.

Reporteri bez granica (RSF) također su pozvali zaraćene strane i međunarodne organizacije da zajamče sigurnost novinara. Naveli su da se, prema evidenciji ukrajinske vojske koja izdaje novinarske akreditacije, u Ukrajini proteklih dana nalazilo više od 1000 stranih dopisnika.