Proizvođači špijunskih softvera na crnoj listi SAD-a

Oštro

Među četiri tvrtke koje su se našle na crnoj listi američkih vlasti zbog ugrožavanja sigurnosti nalazi se i NSO Group, izraelski proizvođač ozloglašenog alata za prisluškivanje Pegasus

Foto: Unsplash

Sjedinjene Američke Države uvrstile su izraelske tvrtke NSO Group i Candiru, rusku Positive Technologies i singapursku Computer Security Initiative Consultancy na listu tvrtki koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost SAD-a i njihove vanjskopolitičke interese.

Najpoznatija od njih, NSO Group, ovog se ljeta našla u središtu opsežnog novinarskog istraživanja zbog njihove programske opreme Pegasus, koja omogućava neovlašteni pristup sadržajima pametnih telefona i praćenje komunikacije na daljinu.

Međunarodno novinarsko istraživanje nazvano Projekt Pegasus, predvođeno novinarskim konzorcijem Forbidden Stories i nevladinom organizacijom Amnesty International, pokazalo je da je među 50.000 telefonskih brojeva iz 50 zemalja koji su bili meta Pegasusa, najmanje 188 pripadalo novinarima.

Međunarodni institut za medije (IPI) pozdravio je u četvrtak odluku SAD-a te je pozvao i druge države da učine isto. »NSO Group i njezin špijunski softver Pegasus trebali su biti na crnoj listi međunarodne zajednice još davno, kada su prvi put otkrivene ozbiljne povrede prava«, rekao je zamjenik direktora IPI-ja Scott Griffen.

Također je istaknuo da se, unatoč otkrićima Projekta Pegasus, i dalje ne zna stvaran broj novinara koji su ilegalno špijunirani i koliko vladinih agencija diljem svijeta koriste taj softver ili su ga koristile.

Mete Pegasusa bili su i aktivisti za ljudska prava, liječnici, odvjetnici, političari i najmanje 10 čelnika država. Među klijentima NSO grupe, prema istraživanju, bilo je više od desetak vlada, poput meksičke, azerbajdžanske, indijske, marokanske, ruandske i mađarske.

U velikoj bazi telefonskih brojeva iz Projekta Pegasus nisu pronađeni hrvatski i slovenski brojevi.

U ožujku je, međutim, slovenski Oštro izvijestio da se premijer te države Janez Janša u prosincu prošle godine susreo s predstavnicima NSO-a u Izraelu. Janšin ured tada za Oštro nije htio komentirati moguću suradnju s NSO-om ili korištenje Pegasusa.

Uz NSO Group, još jedna izraelska tvrtka, Candira, našla se na crnoj listi u SAD-u zbog razvijanja i dobavljanja špijunskog softvera stranim vlastima, dok su preostale dvije tvrtke Positive Technologies i Computer Security Initiative Consultancy na istoj listi jer su trgovale opremom koja se koristi za dobivanje neovlaštenog pristupa računalnim mrežama.

Tvrtkama s američke crne liste ograničen je izvoz, ponovni izvoz i distribucija na tamošnjem unutarnjem tržištu.