Apel europskih novinara za zabranu špijunskih softvera

Oštro

Europska Federacija Novinara poziva sve novinarke i novinare unutar Europske unije da podrže apsolutnu zabranu korištenja špijunskog softvera poput Pegasusa i Predatora

Foto: madartzgraphics

Europska federacija novinara je 14. rujna objavila pismo kojim poziva zastupnike Europskog parlamenta da u pregovore o europskom zakonu o slobodi medija uđu s jasnim stavom o apsolutnoj zabrani korištenja špijunskog softvera protiv novinara i novinarki. 

Pismo, koje je do sada potpisalo više od 200 osoba, naglašava da je tekst zakona i dalje pun rupa koje bi vlade država vrlo jednostavno mogle iskoristiti. Kao što je to bio slučaj sa špijunskim softverima Pegasus i Predator, o čemu je Oštro u više navrata izvještavao. Naglasili su kako se to dešava unatoč tome što Europski zakon o slobodi medija predstavlja povijesnu priliku za zaštitu prava novinara.

Upotreba takvog softvera mora biti najstrože zabranjena jer on omogućava pristup svim komunikacijama, fotografijama, kontaktima i podacima o online ponašanju pojedinca – i to bez njegovog znanja, upozoravaju. Ova praksa ozbiljno narušava povjerljivost izvora informacija, stoga je potrebna apsolutna zabrana špijunskog softvera i drugih tehnologija za nadzor.

Prismo jasno pokazuje stav da tekst koji je usvojilo Vijeće ministara pod švedskim predsjedanjem ne bi trebao biti prihvaćen ako se želi zadržati dosljednost s Europskim zakonom o slobodi medija.

Odbor Europskog parlamenta za kulturu i obrazovanje početkom rujna promijenio je Europski zakon o slobodi medija kako bi osigurao da se primjenjuje na sve vrste medijskog sadržaja i kako bi se povećala transparentnost i neovisnost unutar medijskog pejzaža Europske unije.

Nacrt stava dobio je 24 glasa za, tri glasa protiv i četiri suzdržana glasa.

Prije nego što započnu pregovori s Vijećem o konačnoj verziji zakona, Parlament EU treba potvrditi zakonodavni prijedlog a glasovanje je planirano za početak listopada.

Pismo je moguće potpisati na ovom linku do 20. rujna 2023. godine.