Oštro na Globalnoj konferenciji istraživačkog novinarstva

Oštro

Novinari Oštra sudjelovali su na Globalnoj konferenciji istraživačkog novinarstva, gdje su stekli nove vještine i inspirirali se pričama hrabrih istraživačkih novinara diljem svijeta

Foto: Oštro

Novinari hrvatskog i slovenskog Oštra vratili su se s Globalne konferencije istraživačkog novinarstva (GIJC) u Gothenburgu puni ideja za daljnji rad. GIJC predstavlja posebnu priliku za razmjenu novinarskih znanja i iskustava, kao i za povezivanje s kolegama iz različitih dijelova svijeta, a ove godine imala je preko 2100 sudionika iz 132 države.

Oštro je na GIJC sudjelovao uz financiranje Veleposlanstva Nizozemske u Ljubljani, temeljem uspješno prijavljenog projekta. Sudjelovanje na ovoj konferenciji predstavlja visoke troškove za redakcije hrvatskih medija, stoga će novinari Oštra svoja novostečena znanja podijeliti s kolegama na radionicama koje će održati ove jeseni.

Konferencija je okupila istraživačke novinare i ostale stručnjake kako bi zajedničkim naporima obogatili svoja znanja i vještine – bilo da se radi o korištenju inovativnih oblika izvještavanja, efikasnim metodama prikupljanja i obrade informacija ili primjeni umjetne inteligencije i drugih visokotehnoloških alata za analizu podataka. 

Osim tehničkih vještina, GIJC također pruža jedinstvenu mogućnost novinarima da se inspiriraju pričama svojih kolega, ostvare nova poznanstva i razmijene iskustva, potiču inovaciju u svom radu i promiču istraživačko novinarstvo u njegovom najboljem svjetlu.

Jedna od panelistica konferencije bila je i Oštrova glavna urednica Anuška Delić, koja je tom prilikom polaznike radionica učila vještinama podatkovnog novinarstva, pokazala kako pratiti otpad putem GPS lokatora, a podučavala je i o načinima edukacije budućih istraživačkih novinara. Na donatorskom panelu predstavila je velike probleme financiranja neprofitnih i nezavisnih medijskih organizacija u Europskoj uniji.

Glavni organizator konferencije, Globalna mreža za istraživačko novinarstvo (GIJN) svake dvije godine dodjeljuje nagradu Shining Light, jedinstveno priznanje za izuzetna postignuća u području istraživačkog novinarstva u zemljama u razvoju ili tranziciji, a koje se provodi pod prijetnjama ili u drugim opasnim uvjetima. Od 419 prijava koje su pristigle iz 84 zemlje, bijenalne pobjednike za 2021. i 2022. godinu izabrali su iskusni urednici iz pet svjetskih regija.

Nagrade u kategoriji malih medija (Organizacije s manje od 20 suradnika):

»Zla krv« (Bad Blood)

U jednom od najambicioznijih istraživanja profiterstva tijekom pandemije koronavirusa, tim novinarki u Sjevernoj Makedoniji iz tamošnjeg istraživačkog centra IRL otkrio je kako je jedna od najprestižnijih privatnih bolnica neovlašteno provodila nesigurne i nesanitarne tretmane pročišćavanja krvi pacijenata, prikrivala vitalne informacije i manipulirala podacima o infekcijama koronavirusom.

»Iznad zakona« (Above the Law)

Sustavno izbjegavanje odgovornosti posrnulih južnoafričkih policajaca u slučajevima počinjenja zločina poput silovanja i ubojstva, kao i mogućnost da neometano nastave sa svojim radom i ponovno počine iste zločine istraživao je novinarski tim Viewfindera iz Južne Afrike. Njihovi napori prikupljanja i obrade podataka rezultirali su lako pretraživom javnom bazom podataka koja sadrži tisuće prijava problematičnog ponašanja policajaca.

Nagrade u kategoriji velikih medija (Organizacije s 20 ili više suradnika):

»Vođe bandita iz Zamfare« (The Bandit Warlords of Zamfara)

Sveprisutni sukobi i razbojništvo u sjeverozapadnoj Nigeriji, posebno u saveznoj državi Zamfara, bili su u fokusu novinara BBC Africa Eyea. Istraživanje je temeljeno na hrabrim intervjuima s vođama bandi i njihovim žrtvama, a pružilo je uvid u motive i uzroke nasilnog državnog sukoba koji je 2022. godine završio s velikim brojem žrtava.

Video možete pogledati ovdje.

»Skriveni koridor« (Corredor Furtivo)

Nagradu je osvojio i venezuelski istraživački centar Armando.info koji se bavio ilegalnim rudarenjem u Venezueli. Koristeći sofisticirano mapiranje, inovativne načine prikupljanja podataka i hrabro terensko izvještavanje, njihov je tim identificirao 3.718 ilegalnih rudnika na području dvostruko većem od Njemačke te otkrio nove rute organiziranih kriminalnih bandi.

Dobitnici certifikata izvrsnosti:

Zbog velikog broja prijavljenih priča, žiri je odlučio dodijeliti certifikate izvrsnosti dvama projektima koji su pokazali posebnu hrabrost.

»Tajni zatvorenici Dhake« (Secret Prisoners of Dhaka)

Potpuno skriven od javnosti sve do otkrića novinara bengalskog Nextra Newsa zatvor u Dhaki brojao je mnoge disidente i druge kriminalce. Ovo je istraživanje rezultiralo dokumentarnim filmom koji sadržava nevjerojatna svjedočanstva bivših zatvorenika – ali i jasnu potvrdu lokalnih dužnosnika o neljudskim uvjetima unutar same ustanove.

Video možete pogledati ovdje.

»Kako su volonteri masovno zakapali civile u Izjumu« (How Volunteers Buried Civilians en Masse in Izium)

Certifikat izvrsnosti osvojila je i serija priča ukrajinskih novinara Radia Svobode o ratnim zločinima u Ukrajini. Kao vrhunac njihovog dotadašnjeg istraživanja, novinari su izdvojili priču o masovnim grobnicama u regiji Harkiv. Dokazali su mučenje civila, identificirajući ruske okupacijske brigade odgovorne za mnoge primjere kršenja ljudskih prava. 

Ana Čelargijc2023, gijc, gijn, novina