Istraživanje problematičnog ponašanja europarlamentaraca

Follow the Money, prilagodio Oštro

Ako imate informacije o problematičnom ponašanju zastupnika Europskog parlamenta, podijelite ih s novinarima Oštra koji će ih neovisno provjeriti

Foto: Follow the Money

Izbori za sljedeći saziv Europskog parlamenta održat će se u lipnju 2024. godine. Građani će imati priliku odabrati predstavnike koji će zastupati njihove stavove o važnim pitanjima poput migracija, ekologije i poljoprivrede. No, tko su uopće članovi Europskog parlamenta i kako javnost može procijeniti treba li im vjerovati?

Ova pitanja nikad nisu bila važnija, posebno nakon što su u javnost procurile informacije o aferi poznatoj kao »Qatargate«. Riječ je o političkom skandalu čija istraga još traje, a u kojem od 2022. godine institucije država članica istražuju dužnosnike Europskog parlamenta zbog navodne korupcije, pranja novca i primanja mita u zamjenu za usluge Katara, Maroka i Mauritanije.

Ovakvi primjeri potkopavaju povjerenje u instituciju Europskog parlamenta i utječu na njegov integritet te dovode do zabrinutosti o transparentnosti, odgovornosti i sposobnosti Europskog parlamenta da djeluje u najboljem interesu građana Unije.

Upravo će zato platforma Follow the Money zajedno s novinarima iz cijele Europe, uključujući i Oštro, istražiti radnu etiku i problematično ponašanje zastupnika Europskog parlamenta u novom projektu EU Misconduct Index, indeks problematičnog ponašanja.

EU Misconduct Index je projekt u kojem aktivno sudjeluje više od dvadeset europskih medijskih organizacija, a njegov glavni cilj je sustavno prikupljanje relevantnih informacija o problematičnom ponašanju i etičkim problemima članova Europskog parlamenta, koje će kasnije  objediniti u sveobuhvatnoj javnoj bazi podataka.

Projekt nije jednokratna inicijativa, već će se ponoviti kada budu poznati kandidati za zastupnike u idućem sazivu Europskog parlamenta, kao i za pet godina kada završi njihov mandat. Takav pristup omogućuje javnosti da transparentno i kontinuirano prati aktivnosti europarlamentaraca i time potiče veći stupanj odgovornosti i transparentnosti unutar europskih institucija.

Novinari će u narednim tjednima istraživati slučajeve zloupotrebe europskih sredstava, privatna putovanja i stranačke sastanke, financirane europskim novcem, kao i druge slučajeve prijevara i korupcije u domovinama eurozastupnika.

Ako imate saznanja o problematičnom ponašanju članova Europskog parlamenta, podijelite ih s novinarima Oštra koji će ih neovisno provjeriti. Svoje informacije možete podijeliti preko stranice glavnog partnera, istraživačkog portala Follow the Money, ili se direktno javiti Oštru.

Zaštita izvora jedno je od prava i dužnosti novinara, stoga ćemo dobivenim informacijama pristupati s najvećom razinom povjerljivosti.