Mapiranje vrijednosti novinarstva 

Oštro

»Journalism Value Project« istraživat će financiranje nezavisnih medija te detektirati dobre i odbaciti loše prakse – sve kako bi novinari nastavili ispunjavati svoju važnu ulogu u demokratskom društvu

Foto: Pixabay/The Journalism Value Project

Sektor nezavisnih medija u Europi trenutno se nalazi u procesu prelaska s etabliranih modela financiranja na nove metode, prilikom čega su novinari često suočeni s izazovima održivosti.

Kako bi novinarstvo efikasno prošlo kroz fazu tranzicije i u potpunosti ostvarilo svoju ključnu društvenu ulogu, važno je dublje razumjeti koji modeli i strategije djelovanja su se pokazali uspješnima, a koji ne donose željene rezultate.

»Journalism Value Project« (Projekt »Vrijednost novinarstva«) predstavlja inicijativu europskih nezavisnih medijskih organizacija koja istražuje društvenu vrijednost novinarske struke te je stavlja u ekonomske okvire.

Istraživanje predvodi Netzwerk Recherche, njemačko neprofitno udruženje istraživačkih novinara u suradnji s mrežom za nezavisne medije »Reference«, čiji je član i slovenski Oštro.  

Kroz opsežno anketno istraživanje, projekt će prikupiti informacije o tome kako se nezavisni mediji trenutno financiraju, koji poslovni modeli dobro funkcioniraju u različitim kontekstima te kako donatori mogu podržati sektor na bolji način. 

Osim anketiranja, projekt će uključiti i niz drugih aktivnosti, poput detaljnih intervjua s članovima mreže Reference. Ti će intervjui služiti kako bi se prepoznale dobre, a odbacile loše prakse.

Projekt želi podržati nezavisne medije u Europi kako bi postali financijski održivi i kako bi nastavili ispunjavati svoju važnu ulogu u demokraciji i društvu. Kroz zajednički napor nezavisnih medijskih organizacija i njihovih partnera, ova inicijativa daje nadu budućnosti nezavisnog novinarstva u Europi.