Kineska policija nasmrt pretukla novinara

Reporters Without Borders, preveo i prilagodio: Oštro

Kineski neovisni novinar Sun Lin preminuo je nakon što su ga u vlastitom domu pretukli policajci

Kineska policija upala je 17. studenoga 2023. godine u dom neovisnog novinara Suna Lina u gradu Nanjingu i teško ga pretukla, izvijestio je Reporters Without Borders (RSF). Sun Lin je potom odveden u bolnicu provincije Jiangsu i samo tri sata kasnije proglašen mrtvim.

Sunovoj rodbini ni tri dana kasnije nije bilo dopušteno vidjeti njegovo tijelo, no liječnici tvrde da je njegova odjeća bila potpuno poderana kad su ga primili u bolnicu. Lokalna policija navodno je i prijetila Sunovoj obitelji i prijateljima – upozorili su ih kako ga ne smiju javno oplakivati, niti govoriti o njegovoj smrti. 

U danima koji prethodili ubojstvu, Sun je na društvenim mrežama objavljivao snimke koje su prikazivale prosvjede protiv trenutnog kineskog predsjednika Xi Jinpinga. Odvijali su se u San Franciscu, mjestu održavanja Azijsko-pacifičke ekonomske konferencije (APEC) na kojoj su se, između ostalih, susreli Xi Jinping i američki predsjednik Joe Biden.

»Ovo strašno ubojstvo izravna je posljedica kineskog režima koji svoje vođe navodi da u svakom neovisnom mediju ili novinaru vide državnog neprijatelja, pa ih stoga izlaže sustavnoj odmazdi. Pozivamo međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na režim kako bi se zaustavili kontinuirani napadi na slobodu medija i pravo na informacije«, rekao je Cédric Alviani, direktor RSF-a za istočnu Aziju. 

Poznat pod pseudonimom Jie Mu, Sun Lin je u proteklih dvadeset i pet godina surađivao s nekoliko medija, a ovo nije prvi put da je njegov rad zasmetao kineskim vlastima. Nakon izvještavanja o prisilnim deložacijama, 2008. godine osuđen je na četiri godine zatvora. Ponovno je uhićen 2016. godine zbog toga što je fotografirao ispred sudnice tijekom suđenja aktivistu za ljudska prava. Tada su ga osudili na četiri godine zatvora zbog »poticanja na rušenje državne vlasti«.

Posljednjih godina nekoliko je kineskih novinara i boraca za slobodu tiska ubijeno zbog suprotstavljanja režimu. Dobitnik Nobelove nagrade za mir i RSF-ove nagrade za slobodu tiska Liu Xiaobo, kao i politički komentator Yang Tongyan umrli su 2017. godine u pritvoru – oboje od karcinoma koji nisu liječili za vrijeme izdržavanja kazne. Kineski novinar Dai Shizong ubijen je u lipnju 2018. godine pod sumnjivim okolnostima u pokrajini Hunan. Najvažniji informator za novinare o kineskoj regiji Tibet, Kunchok Jinpa, preminuo je u pritvoru 2021. godine od posljedica zlostavljanja.

Otkako je preuzeo vlast 2012. godine, Xi Jinping vodi »križarski rat« protiv slobodnog novinarstva, upozorava RSF u izvješću iz prosinca 2021. godine koje detaljno opisuje napore Pekinga da kontrolira informacije i medije unutar, ali i izvan svojih granica.

Prema ovogodišnjem Indeksu slobode medija, Kina je s najmanje 123 pritvorenika najveći otmičar novinara i boraca za slobodu medija na svijetu.