Novi mađarski zakon ugrožava neovisne medije

IPI, preveo i prilagodio Oštro

Međunarodne medijske organizacije upozoravaju europske čelnike na prijedlog novog mađarskog Zakona o zaštiti suvereniteta i posljedice koje bi mogao imati za neovisno novinarstvo

Međunarodni institut za slobodu tiska (IPI) i projekt MFRR (Media Freedom Rapid Response) upozorili su 4. prosinca čelnike Europske unije na prijedlog novog mađarskog Zakona o zaštiti suvereniteta i poražavajuće posljedice koje bi mogao imati za neovisne medije u toj zemlji.

Predstavljen u parlamentu 21. studenog ove godine, Zakon o zaštiti suvereniteta propisuje osnivanje novog regulatornog tijela, čiji bi zadatak trebao biti izvještavanje o »prijetnjama nacionalnom suverenitetu«, odnosno identifikacija organizacija ili pojedinaca osumnjičenih da služe »zlonamjernim stranim interesima«. Čelnu osobu ovog tijela izravno bi imenovao premijer na mandat od šest godina. 

Novoformirano tijelo imalo bi široke ovlasti – moglo bi zahtijevati dokumente, financijske zapise i ostale podatke bilo koje organizacije koja djeluje u Mađarskoj, uključujući organizacije civilnog društva, medijske organizacije i novinarske udruge. Tijelo bi potom objavljivalo javne izvještaje o negativnom utjecaju tih organizacija na mađarsku politiku. 

Iako nisu izravno navedeni, neprecizan tekst zakona mogao bi se jednostavno primijeniti na medijske organizacije i neovisne novinare. U takvim bi uvjetima svaki medij financiran inozemnim sredstvima mogao biti optužen za »podrivanje mađarskog suvereniteta širenjem dezinformacija i provođenjem aktivnosti koje utječu na demokratski diskurs i volju birača«. 

Međunarodne medijske organizacije naglašavaju da nejasan jezik i širok opseg primjene predloženog zakona otvaraju vrata pritiscima na medije koji se financiraju stranim sredstvima i koji kritički izvještavaju o vladajućoj stranci Fidesz. Nacrt zakona, kažu, predstavlja najnoviji udarac u desetogodišnjoj kampanji premijera Viktora Orbána za stigmatizaciju, ograničavanje i kažnjavanje nevladinih organizacija i kritičkog novinarstva. 

Mađarska je već 2017. godine donijela zakon usmjeren na nevladine organizacije financirane inozemnim sredstvima, no Sud pravde Europske unije je 2020. godine presudio kako su »uvedena diskriminatorna i neopravdana ograničenja stranih donacija« te da zakon krši temeljna prava građana.