Azerbajdžanski novinari prosvjeduju protiv novog zakona o medijima

Oštro

Nezavisni azerbajdžanski novinari novi zakon o medijima smatraju neustavnim te se boje da će doći do dodatnog kršenja ljudskih prava i ograničavanja nezavisnog novinarstva

Foto: Unsplash

»Od danas se mediji smatraju mrtvima«, izjavio je azerbajdžanski slobodni novinar Nurlan Libre dok je ispred zgrade parlamenta u glavnom gradu Bakuu postavljao improvizirani nadgrobni spomenik na kojem je stajao natpis »Nezavisni mediji«.

Okupljena skupina novinara tako je prosvjedovala protiv novog zakona o medijima koji smatraju neustavnim te tvrde da dodatno ograničava neovisno novinarstvo i krši ljudska prava, javlja OCCRP.

»Ovo je cenzura, ovo je autoritarizam. Ovo je protiv naših ustavnih prava. Ovo znači pretvaranje zemlje u Sjevernu Koreju«, govorio je jedan od okupljenih novinara. 

»Protiv smo svakog poglavlja ovog zakona o medijima«, dodao je.

Novinarski prosvjed potrajao je tek 15 minuta jer je policija odlučila rastjerati prosvjednike.

Prijedlog novog zakona bavi se organizacijskim, pravnim i gospodarskim aktivnostima medijskih subjekata te ograničava stjecanje, proizvodnju i razmjenu informacija. Prošao je već dvije rasprave, a treća – i posljednja – zakazana je u idućim tjednima, nakon čega će ga predsjednik Ilham Alijev vjerojatno svojim potpisom odobriti.

Prema novom zakonu, osnivači medija moraju biti azerbajdžanski državljani koji žive u Azerbajdžanu, a medije ne mogu financirati stranci ili strane tvrtke, kao ni agencije stranih vlada.

Nacrt također predviđa uspostavu Registra medija, tijela koje bi novinarima izdavalo trogodišnje novinarske akreditacije. Oni koji budu imali kazneni dosje neće se moći akreditirati. To će eliminirati značajan broj neovisnih novinara jer je upravno njih posljednjih godina autoritarna vlast uhićivala. 

Kritičari su tražili poništenje zakona, a deseci novinara, pravnika i medijskih stručnjaka objavili su zajedničko priopćenje u kojem upozoravaju da zakon »ograničava slobodu medija i izražavanja« te da nije u skladu s azerbajdžanskom ustavom ili Europskom konvencijom o ljudskim pravima.