Nezavisni KRIK žele ušutkati serijom tužbi

Anja Vladisavljević

Pojedinci i organizacije bliske vlastima u Srbiji podnijeli su u posljednjih nekoliko mjeseci 10 tužbi protiv neprofitnog medija KRIK, čije uredništvo kaže da je zapravo riječ o zastrašivanju i financijskom iscrpljivanju

Foto: KRIK

Samo u posljednjih mjesec dana podnesene su tri tužbe protiv srpskog istraživačkog portala KRIK, koji je, kao i Oštro, član OCCRP-a, neprofitne mreže za istraživanje kriminala i korupcije. Redakciju KRIK-a, koju čini 14 članova, sada čeka već deset sudskih sporova, a očekivani troškovi su oko 90 milijuna dinara (više od 5,7 milijuna kuna) – što je tri puta više od njihova godišnjeg budžeta.

U jednom od slučajeva tužitelj čak ne traži novčanu naknadu, nego zatvorsku kaznu za dvije nagrađivane novinarke Draganu Pećo i Vesnu Radojević.

»Vjerujem da cilj većine ovih tužbi stvarno nije zadovoljenje pravde, nego pokušaj da se napravi pritisak na našu redakciju, da se iscrpimo vremenski i financijski«, rekao je glavni urednik KRIK-a Stevan Dojčinović. Smatra kako je riječ o strateškim tužbama protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP), odnosno o pokušajima da se ušutka i ugasi ovaj neprofitni i nezavisni medij.

U većini slučajeva, tvrde iz KRIK-a, oni koji su tužili njihove novinare i urednike nisu poslali nikakvo upozorenje da pripremaju tužbu, niti su tražili demanti ili ispravak teksta. Također, prije objavljivanja priče nisu htjeli razgovarati s novinarima.

KRIK tuže Predrag Koluvija, optužen za organiziranje proizvodnje droge, šef srpske obavještajne agencije (BIA) Bratislav Gašić, šef policije Goran Živković, kum predsjednika Aleksandra Vučića Nikola Petrović, ljudi s Interpolove liste, provladin tabloid Kurir, vladina agencija za zaštitu okoliša i međunarodna rudarska kompanija Mineco.

Suosnivač OCCRP-a Drew Sullivan također smatra kako je cilj tih tužbi zastrašivanje KRIK-a.

»Ovako se korupcijske snage bore protiv antikorupcijskih snaga«, rekao je.

Novinarska udruženja u Srbiji, kao i ona međunarodna – među kojima su Globalna mreža istraživačkih novinara (GJIN) i Europski centar za medije i medijske slobode (ECPMF) – podržala su KRIK.

Dojčinović je naglasio da ih tužbe, iako su ozbiljna prijetnja njihovu radu, neće zaustaviti: »Nastavit ćemo izvještavati o onima koji su nas tužili«, poručio je.