Novinarske organizacije osudile napade na Faktograf

Anja Vladisavljević

Domaće i međunarodne novinarske organizacije osudile su napade kojima je već danima izložen jedini hrvatski fact-checking portal Faktograf

Ilustracija: Faktograf

Nakon niza ozbiljnih prijetnji fact-checking portalu Faktograf, a potom i hakerskog napada, brojne novinarske organizacije osudile su te napade te izrazile podršku novinarima i uredništvu. Među njima su Međunarodni institut za medije (IPI), Sindikat novinara Hrvatske (SNH), Hrvatsko novinarsko društvo i SEE Check, mreža portala za provjeru činjenica u jugoistočnoj Europi čiji suosnivač je Oštro iz Slovenije.

»Agresivna manjina neće spriječiti nijednog člana SEE Checka u obavljanju njegovog posla: inzistiranju na činjenicama i razotkrivanju onih koji ugrožavaju javno zdravlje«, priopćio je SEE Check.

Redakcija Faktografa, Facebookov nezavisni partner u detektiranju i raskrinkavanju lažnih vijesti i dezinformacija koje se šire tom društvenom mrežom, povezuje napade s istupima poduzetnika Nenada Bakića, čijim se tvrdnjama o epidemiji koronavirusa ovaj medij ranije bavio. Kasnije je Bakić na Facebooku optužio Faktograf za cenzuru i pozvao svoje pratitelje da podignu sudske tužbe protiv tog medija.

Iz Faktografa tvrde da zbog svog rada svakodnevno primaju uvrede i prijetnje »kako fizičkim nasiljem, tako i smrću«, a da se količina prijetnji koje primaju »povećava kad laži o nama šire javne osobe«. Najčešće su to, tvrde, popularni širitelji dezinformacija o koronavirusu.

Web-stranici Faktografa jučer se otežano pristupalo jer se nalazi pod DDoS napadom. Redakcija je najavila da će ga prijaviti policiji.

Bakić, s druge strane, hrvatskim je medijima rekao da nije organizirao nikakvu hajku na Faktograf, niti da ima ikakve veze s DDoS napadom na njih.

SEE Check kaže da uznemiravanje i prijetnje novinarima nisu, nažalost, nikakva novost – kako u našoj regiji, tako i u svijetu.

»No pritisci na medije, kao i poticanje na nasilje nad novinarima, u posljednje su vrijeme postali praksa u kojoj često sudjeluju državni službenici i druge javne osobe. Upravo oni čija javna riječ nosi veliku odgovornost često pokreću tužbe s jedinom svrhom financijskog iscrpljivanja i ušutkavanja medija«, izjavili su.

Faktograf, kao i niz drugih sličnih portala diljem svijeta, partner je Facebooku u njegovu programu Third Party Fact Checking zbog čega ih brojni protivnici prozivaju za cenzuru. Oni, međutim, provjeravaju točnost informacija koje se dijele na toj društvenoj mreži, a Facebook onda na temelju njihovih analiza smanjuje doseg dezinformirajućim objavama i označava ih kao takve. Kao što je redakcija portala nekoliko puta naglasila, Facebook samostalno odlučuje koji će sadržaj ukloniti zbog kršenja njihovih pravila, dok sam medij koji je proveo fact-checking ne može ni blokirati ni ukloniti bilo kakav sadržaj.

Faktograf je dio međunarodne mreže za provjeravanje činjenica (IFCN), kao i Razkrinkavanje.si, projekt slovenskog Oštra za provjeravanje vjerodostojnosti medijskog sadržaja.