Europska komisija pokreće inicijativu protiv zloupotrebe papirnatih tvrtki

Anja Vladisavljević

Europska komisija predstavila je svoju inicijativu za borbu protiv zloupotrebe papirnatih tvrtki i izbjegavanja plaćanja poreza

Foto: Image by photosforyou from Pixabay

Europska komisija predstavila je u srijedu prijedlog regulacija kojima bi se u Europskoj uniji suzbila ili ograničila zloupotreba papirnatih tvrtki. Riječ je o tvrtkama u jurisdikcijama s niskim poreznim opterećenjima s nikakvom ili niskom gospodarskom aktivnošću, a koje postoje samo na papiru.

»Tijekom godina vidjeli smo previše skandala koji su proizašli iz zloupotrebe papirnatih tvrtki. Danas prelazimo na sljedeću razinu u našoj dugogodišnjoj borbi protiv zloupotrebe poreznih sustava i za veću transparentnost poduzeća«, rekao je potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis.

Komisija je objasnila da domaća poduzeća preko papirnatih tvrtki mogu usmjeriti svoje financijske tokove u jurisdikcije s labavim poreznim pravilima kako bi na kraju izbjegla plaćanje poreza u svojoj zemlji. Uz to, naglasila je da pojedinci mogu koristiti takve tvrtke i za izuzimanje vlastite imovine, posebno nekretnina, od poreza – bilo u svojoj zemlji prebivališta, bilo u zemlji u kojoj se imovina nalazi. 

Predviđeno je da će se novim mjerama i provjerama uspostaviti veća transparentnost. Kako bi se utvrdilo postoji li neko poduzeće samo na papiru, predlaže se korištenje niza pokazatelja koji se odnose na prihode poduzeća, njihove zaposlenike i poslovne prostore. Na primjer, provjeravat će proizlazi li veći dio prihoda poduzeća iz njegove trgovačke aktivnosti, prima li tvrtka većinu svojih prihoda iz neke druge jurisdikcije i obavljaju li se korporativne i administrativne usluge unutar ili izvan te tvrtke. Ako bi se utvrdilo da je neko poduzeće fiktivno, ono ne bi moglo ostvariti porezne olakšice za stvarne gospodarske aktivnosti.

Ovo je samo jedna od inicijativa Europske komisije usmjerenih na borbu protiv zloupotrebe poreznih sustava. U srijedu je predložila i direktivu o uvođenju minimalne efektivne porezne stope od 15 posto za globalno poslovanje velikih multinacionalnih poduzeća. To bi se odnosilo na poduzeća čiji godišnji prihod iznosi najmanje 750 milijuna eura.

Minimalno oporezivanje multinacionalnih poduzeća jedan je od ciljeva globalne porezne reforme koju je pokrenula Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Dombrovskis je rekao da će uvođenje sporazuma OECD-a o minimalnoj efektivnoj poreznoj stopi u pravo Europske unije znatno pridonijeti borbi protiv izbjegavanja plaćanja i utaje poreza te sprječavanju utrke u snižavanju poreza i nezdrave porezne konkurencije među zemljama.

Unatoč tome što se OECD obavezao poduzeti mjere za suzbijanje globalnih poreznih zloupotreba, nedavno objavljeni izvještaj organizacije Tax Justice Network (TJN) pokazuje kako je mala skupina bogatih zemalja OECD-a koje kontroliraju globalna porezana pravila odgovorna za većinu poreznih gubitaka koje trpi ostatak svijeta, dok su zemlje s nižim prihodima najteže pogođene takvim zloupotrebama.

Prema izračunima TJN-a, države diljem svijeta gube 483 milijarde dolara poreza na godinu zbog globalnih poreznih zloupotreba multinacionalnih korporacija i bogatih pojedinaca, a OECD-ove članice odgovorne su za 378 milijardi dolara tih gubitaka.