Pandorini dokumenti pomažu i Europolu

Anja Vladisavljević

Nakon otkrivanja Pandorinih dokumenata Europol je pripremio izvješće o međunarodnim mrežama nezakonitih financijskih operacija, a njegova direktorica tvrdi da takva masovna curenja informacija pomažu u istragama

Foto: Europol

»Kriminalci će uvijek tražiti rupe u sustavu. Bit će ih sve vrlo teško zakrpati po svijetu, ali ono što ovdje u Europi moramo učiniti je zatvoriti ih što više«, rekla je u intervjuu za belgijski tjednik Knack direktorica Europskog policijskog ureda (Europola) Catherine De Bolle.

Tema intervjua bilo je otkriće Pandorinih dokumenata za koje De Bolle kaže da Europolu služe kao izvor informacija, za ažuriranje i nadopunjavanje njihovih obavještajnih podataka. Rekla je kako se pritom ne fokusiraju na probleme povezane s poreznim utajama, nego da gledaju na to sa stajališta borbe protiv teškog i organiziranoga kriminala.

»Napominjemo da kriminalci u offshore-destinacijama iz Pandorinih dokumenata vide svoju priliku jer ima malo pravila i vrlo malo nadzora«, kazala je De Bolle.

Objasnila je i da Europol intervenira kada su u potencijalnu istragu uključene najmanje dvije države članice ili kada određena članica zatraži njihovu pomoć. Zasad nijedna članica nije zatražila njihov angažman oko Pandorinih dokumenata.

»To je normalno jer su financijske istrage organiziranoga kriminala obično vrlo složene i mogu potrajati godinama«, napomenula je.

I ranije je masovno curenje dokumenata – na primjer Panama Papers iz 2016. godine koje je objavio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) s partnerima – pomagalo Europolu pri sakupljanju podataka i pokretanju istraga.

Partnerski mediji ICIJ-a diljem svijeta, uključujući Oštro u Hrvatskoj i Sloveniji, od 3. listopada objavljuju priče nastale na temelju Pandorinih dokumenata. Novinari istražuju gotovo 12 milijuna dokumenata koji su procurili iz 14 odvjetničkih društava i registracijskih agenata koji nude poslovne usluge u poreznim oazama. ICIJ je u ponedjeljak objavio i prve podatke iz Pandorinih dokumenata koji se sada mogu pretraživati u njihovoj bazi podataka Offshore Leaks.

Izvješće pod nazivom Shadow Money – The international networks of illicit finance, koje je Europol pripremio dva mjeseca nakon prvih istraga temeljenih na Pandorinim dokumentima, govori kako ta otkrića potvrđuju široku upotrebu offshore-poslovanja za skrivanje golemih količina novca te da su offshore-jurisdikcije »važna komponenta« složenih sustava pranja novca.

U izvješću je iznesena procjena da je ukupni globalni iznos bogatstva u offshoreu 7,5 tisuća milijardi eura, pri čemu 1,5 tisuća milijardi potječe iz Europske unije.

Kako bi se stalo na kraj organiziranom kriminalu, Europol zagovara povrat nezakonito stečene imovine. De Bolle također tvrdi da samo »zaplijeniti drogu i dovesti počinitelje pred pravdu nije dovoljno«. U Europskoj se uniji, međutim, prema podacima iz 2016. godine, 98 posto te kriminalne imovine nikad ne vrati.