Dio podataka iz Pandorinih dokumenata sad je javno dostupan

Oštro

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) danas je objavio informacije o 15.000 poduzeća, fondacija i trustova koji su dio istrage Pandorini dokumenti. 

Foto: Fabrice Parchet/Unsplash

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) danas je objavio informacije o stvarnim vlasnicima više od 15.000 poduzeća, fondacija, trustova i drugih pravnih subjekata koji su dio projekta Pandorini dokumenti.  

Objavljeni podaci pripadaju dvama registracijskim pružateljima, od njih 14 koliko ih se nalazi u ovom posljednjem projektu ICIJ-a. Riječ je o panamskim pružateljima korporacijskih usluga – panamskoj odvjetničkoj tvrtki Alemán, Cordero, Galindo & Lee (Alcogal) te Fidelity Corporate Services, koji ima sjedište na Britanskim Djevičanskim Otocima.

»Baza podataka Offshore Leaks pomaže vratiti moć informacije tamo gdje joj je mjesto - u ruke javnosti«, kazao je direktor ICIJ-a Gerard Ryle.

ICIJ najavljuje da će sljedeće godine javno objaviti podatke povezane s drugim pružateljima offshore usluga.

Portal Oštro, ICIJ-ev partner u Hrvatskoj, do sada je objavio više otkrića na temelju Pandorinih dokumenata, pa tako i priču o preuzimanju lošinjskog hotelskog kompleksa Jadranka preko offshore tvrtki. Danas smo otkrili i kako podaci o stvarnom vlasništvu Jadranke u hrvatskom Registru nisu u potpunosti točni.

Oštro je otkrio i da su se vile na otoku Šipanu gradile preko poreznih oaza u koje je bio upleten i bivši ruski ministar, kao i da su se bioplinska postrojenja u istočnoj Slavoniji preuzimala preko poreznih rajeva.

Oštro je zahvaljujući Pandorinim dokumentima razotkrio i tajnog vlasnika tvrtke za internetsku prodaju kozmetičkih proizvoda Lux-Factor koji koristi krivotvoreni certifikat kvalitete proizvoda zbog čega je hrvatski Državni inspektorat pokrenuo nadzor, kao i neobičnu i nedozvoljenu dvostruku registraciju nekadašnjeg broda poznatog hrvatskog nogometaša i bivšeg predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera. 

Dokumenti su također otkrili kako je jedan od regionalnih lanaca porezne utaje u Sloveniji krenuo iz Hrvatske. 

Oštro nastavlja s dubinskim istraživanjem ove ogromne baze podataka.