Poljskoj novinarki prijeti zatvor zbog zaštite izvora

Oštro

Međunarodne novinarske organizacije pozvale su tužiteljstvo u poljskom gradu Gdanjsku da odustane od sudskog postupka protiv novinarke Katarzyne Włodkowske, kojoj prijeti čak i zatvor jer ne pristaje otkriti identitet svog izvora  

Foto: Adrian Kulesza "Raven Cave"

Nekoliko međunarodnih organizacija koje se zalažu za slobodu medija, pozvalo je Ured okružnog tužitelja u poljskom gradu Gdanjsku da odustane od sudskog postupka protiv Katarzyne Włodkowske, novinarke dnevnika Gazeta Wyborcza, koja želi ostvariti svoje pravo na povjerljivost novinarskog izvora. Zbog toga joj prijeti i zatvorska kazna.

»Ako Włodkowska bude zatvorena, to bi moglo djelovati obeshrabrujuće na cijelu novinarsku zajednicu u zemlji i dovelo bi do daljnjeg pogoršanja položaja Poljske po pitanju slobode medija«, priopćile su ovaj tjedan organizacije među kojima su Europska federacija novinara (EFJ), Međunarodni institut za medije (IPI) i OBC Transeuropa (OBCT).

Poljska je novinarka na ispitivanju pred tužiteljstvom odbila navesti anonimni izvor koji je citirala u priči objavljenoj prošle godine u povodu prve godišnjice brutalnog ubojstva gradonačelnika Gdanjska Paweła Adamowicza.

U siječnju ove godine tamošnji Okružni sud stao je na stranu tužiteljstva i naredio da Włodkowska otkrije izvor. Nakon više žalbi presudu je 15. listopada potvrdio i žalbeni sud. Početkom studenog novinarka je dobila nalog za plaćanje kazne od 500 zlota (817 kuna).

Ako Włodkowska dobije i drugi zahtjev za otkrivanjem identiteta svog izvora i ponovo to odbije, mogla bi se suočiti sa zatvorskom kaznom do 30 dana.

Gradonačelnika Adamowicza, koji je zbog svojih liberalnih svjetonazora bio meta desnice, na dobrotvornoj blagdanskoj priredbi u siječnju 2019. godine pred stotinama ljudi nožem je napao muškarac otprije poznat policiji. Adamowicz je nakon višesatne operacije preminuo.

Inicijalna istraga zaključila je da je ubojica u tom trenutku bio psihički nestabilan, što bi ga moglo lišiti pune kaznene odgovornosti. Desna konzervativna vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) također je tvrdila da je ubojstvo bilo čin mentalno poremećene osobe.

Priča koju je Włodkowska objavila i informacije anonimnog izvora o psihijatrijskoj procjeni napadača upućuju, međutim, na to da je on bio potpuno svjestan svojih radnji.

Poljska, koja je ranije kritizirana zbog ugrožavanja vladavine prava i medijskih sloboda, mogla bi postati jedina članica Europske unije u kojoj se zatvara novinara jer radi svoj posao, naglašavaju spomenute novinarske organizacije.

»Zaštita i povjerljivost novinarskih izvora temeljni je element slobode medija. Omogućava medijima da izvještavaju o pitanjima od javnog interesa bez straha da će se povjerljivi izvori ili zviždači suočiti s odmazdom te omogućava ljudima koji imaju određene informacije da osjećaju sigurno u komunikaciji s novinarima«, zaključile su.