Apple tuži proizvođača špijunskog alata Pegasus

Oštro

Nakon što je ljetos izraelska kompanija NSO Group bila predmet opsežnog novinarskog istraživanja zbog špijunskog softvera Pegasus, sve se više aktera uključuje u borbu protiv njegove upotrebe. Posljednji takav korak poduzeo je američki Apple

Foto: Taylor Grote/Unsplash

Američka multinacionalna korporacija Apple prošli je tjedan podnijela tužbu protiv izraelske kompanije NSO Group jer je smatra odgovornom za umetanje špijunskog softvera Pegasus u mobilne uređaje koji omogućava nadzor komunikacije bez znanja njihovih korisnika.

Craig Federighi, Appleov potpredsjednik za razvoj programske opreme, tom je prilikom izjavio da kompanije koje, poput NSO Group, država financijski podržava troše milijune dolara na sofisticirane tehnologije nadzora, a da za to ne odgovaraju. »To se mora promijeniti«, rekao je.

Programska oprema Pegasus, koju je razvio NSO Group, može biti neprimjetno umetnuta u mobilni uređaj, što omogućava pratitelju slobodan pristup pozivima, porukama, e-mailovima i geolokacijama vlasnika.

Appleova tužba najnovija je u nizu reakcija na međunarodno novinarsko istraživanje Projekt Pegasus, predvođeno novinarskim konzorcijem Forbidden Stories i nevladinom organizacijom Amnesty International. Taj je projekt ljetos pokazao kako je od 50.000 telefonskih brojeva iz 50 zemalja koji su bili meta Pegasusa najmanje 188 pripadalo novinarima.

Ranije ovog mjeseca Sjedinjene Američke Države uvrstile su četiri kompanije, među njima i NSO, na listu kompanija koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost SAD-a i njihove vanjskopolitičke interese.

Uz to, američki žalbeni sud odlučio je da WhatsApp može pokrenuti tužbu protiv NSO Groupa. Sud je odbio zahtjev izraelske kompanije koja je tražila imunitet jer su njezini klijenti vladine agencije i jer je svrha suradnje navodno bila borba protiv kriminala. WhatsApp optužuje NSO da je 2019. godine oko 1400 njihovih korisnika zarazio zlonamjernim softverom.

Mete Pegasusa bili su i aktivisti za ljudska prava, liječnici, odvjetnici, političari i najmanje 10 čelnika država. Među klijentima NSO Groupa, prema istraživanju, bilo je više od desetak vlada poput meksičke, azerbajdžanske, indijske, marokanske, ruandske i mađarske.

Meksičke vlasti priopćile su nedavno da su uhitile muškarca osumnjičenog za nezakonito presretanje privatne komunikacije novinarke preko Pegasusa.

Zastupnik mađarske vladajuće stranke priznao je da je tamošnje ministarstvo unutarnjih poslova kupilo i koristilo špijunski softver Pegasus.

U velikoj bazi podataka projekta Pegasus nije bilo hrvatskih i slovenskih brojeva. U ožujku je, međutim, slovenski Oštro izvijestio da se premijer te države Janez Janša prošle godine susreo s predstavnicima NSO-a u Izraelu. Janšin ured tada za Oštro nije htio komentirati moguću suradnju s NSO-om ili korištenje Pegasusa.

Guest UserPegasus Project, mediji, NSO