U Meksiku uhićen muškarac osumnjičen za špijuniranje novinarke Pegasusom

Oštro

Meksičke vlasti uhitile su muškarca navodno uključenog u praćenje komunikacije tamošnje novinarke s pomoću softverskog alata za prisluškivanje Pegasus, koji je ljetos bio predmet globalnog novinarskog istraživanja

Foto: Flickr/Daniel Grothe

Meksičke vlasti priopćile su prošli tjedan da su uhitile muškarca osumnjičenog za nezakonito presretanje privatne komunikacije novinarke preko alata za prisluškivanje Pegasus.

Uhićenika Juana Carlosa G., čije puno ime meksički ured državnog odvjetnika ne navodi, sumnjiči se da je novinarkin mobilni uređaj zarazio Pegasusom, što vlasti smatraju narušavanjem slobode izražavanja.

Nadležne institucije nisu otkrile ni identitet praćene novinarke, međutim mediji su izvijestili da je riječ o Carmen Aristegui, poznatoj meksičkoj istraživačkoj novinarki koja je otkrila da su joj između 2015. i 2016. godine prisluškivali telefon.

Programska oprema Pegasus, koju je razvila izraelska tvrtka NSO Group, može biti neprimjetno umetnuta u mobilni uređaj, što omogućava pratitelju slobodan pristup pozivima, porukama, e-mailovima i geolokacijama vlasnika.

Međunarodno novinarsko istraživanje Projekt Pegasus, predvođeno novinarskim konzorcijem Forbidden Stories i nevladinom organizacijom Amnesty International, pokazalo je ljetos kako je među 50.000 telefonskih brojeva iz 50 zemalja koji su bili meta Pegasusa, najmanje 188 pripadalo novinarima. Među njima nije bilo hrvatskih brojeva.

Meksiko je počeo surađivati s NSO Groupom za vrijeme bivšeg predsjednika Enriquea Peñe Nieta, a danas je jedan od najvećih svjetskih poznatih korisnika Pegasusa. Također, ta je država dominirala Projektom Pegasus: oko 15.000 telefonskih brojeva iz te baze bilo je iz Meksika.

Mete Pegasusa bili su i aktivisti za ljudska prava, liječnici, odvjetnici, političari i najmanje 10 čelnika država. Među klijentima NSO Groupa, prema istraživanju, bilo je više od desetak vlada, poput meksičke, azerbajdžanske, indijske, marokanske, ruandske i mađarske.

Sigurnosni stručnjaci iz organizacije Frontline Defenders nedavno su otkrili da je Pegasus pronađen i u mobitelima palestinskih aktivista za ljudska prava, od kojih neki rade za organizacije koje je Izrael optužio za terorizam. Otkriveno je da su optužbe za terorizam donesene nedugo nakon što su aktivisti postali meta Pegasusa, što je potvrdio i forenzički tim Amnesty Internationala.

»Unatoč ogromnim dokazima koji su se pojavili kroz Projekt Pegasus, NSO-ov špijunski softver i dalje se koristi protiv branitelja ljudskih prava«, komentirala je Danna Ingleton, zamjenica direktora Amnesty International Techa, za OCCRP.

Početkom mjeseca Sjedinjene Američke Države uvrstile su četiri tvrtke, među njima i NSO, na listu tvrtki koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost SAD-a i njihove vanjskopolitičke interese.

Guest UserPegasus Project, NSO, mediji