Češka novinarka među najboljim svjetskim novinarima 2021. godine

Oštro

Češkoj istraživačkoj novinarki Pavli Holcovoj koja je u projektu Pandorini dokumenti istraživala poslovanje premijera Andreja Babiša nedavno je uručena nagrada za najbolju novinarku Međunarodnog centra za novinare

Foto: ICIJ

Međunarodni centar za novinare (ICFJ) dodijelio je prestižne novinarske nagrade za 2021. godinu, a među nagrađenima je i češka istraživačka novinarka Pavla Holcová.

»Naš posao nije završen. Posao novinara nikad nije završen … Mi imamo moć s kojom možemo dovesti do promjena,«  izjavila je Holcová u srijedu prilikom primanja nagrade.

Rekla je da je nagrada priznanje za sve ljude koji čine promjenu, uključujući i one koji su prosvjedovali zbog ubojstava njenog bliskog suradnika, slovačkog istraživačkog novinara Jána Kuciaka, koji je sa zaručnicom Martinom Kušnírovom ubijen u veljači 2018. godine.

Holcová je te godine s Kuciakom istraživala veze između talijanske mafije i slovačkih vlasti. Unatoč svemu, odlučila je da će nastaviti istragu, a započela je i novu, vezanu uz Kuciakovo ubojstvo: »Dobili smo pristup podacima mobilnog telefona glavnog osumnjičenog za ubojstvo. Rekonstruirali smo kako se ono dogodilo. Razotkrili smo sustav korumpiranih sudaca, gospodarstvenika, političara i organa za provođenje zakona.«

Glavni osumnjičenici koji su prošle godine bili oslobođeni optužbe za ubojstvo Kuciaka i njegove zaručnice bit će procesuirani na ponovljenom suđenju.

Holcová je 2013. godine osnovala nezavisnu medijsku kuću – Češki centar za istraživačko novinarstvo. Unatoč velikim rizicima koje istraživačko novinarstvo nosi sa sobom, njezin tim – u partnerstvu s Mrežom za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije (OCCRP) – razotkriva prekogranične kriminalne radnje i zlouporabe ovlasti u Češkoj i Slovačkoj. 

Jedna je od ključnih novinarki koje su sudjelovale u velikom novinarskom projektu Pandorini dokumenti, u kojem je sa svojim timom otkrila da je Andrej Babiš, češki premijer u odlasku, preko offshore tvrtki stekao vlasništvo nad dvorcem u Francuskoj, skrivajući to godinama od javnosti i nadležnih institucija.

ICFJ svake godine nagrađuje američke, ali i izvanredne međunarodne novinare širom svijeta čije izvještavanje ima značajan društveni utjecaj. Uz Holcovu, ove su godine nagrađeni američki televizijski novinar i dopisnik CBS mreže Bill Whitaker, američka povjesničarka i novinarka The Atlantica Anne Applebaum, i brazilska novinarka Natália Leal koja se istakla u području provjere činjenica.