Balkanske luke privlačne su krijumčarima

Oštro

Kontejnerske luke u jugoistočnoj Europi, među kojima su i hrvatske luke Rijeka i Ploče, pogodne su za krijumčarenje ilegalne robe, istaknuto je u najnovijem izvještaju Globalne inicijative protiv transnacionalnog organiziranog kriminala

Zapljena više od pola tone kokaina u Luci Ploče u ožujku 2021. godine. Foto: PU dubrovačko-neretvanska

Balkanske kontejnerske luke sve su pogodnije za krijumčarenje ilegalne robe, stoji u izvještaju »Lučke pukotine: Istraživanje pomorskih balkanskih ruta«, koji je u utorak objavila Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organiziranog kriminala (GI-TOC).

Prema autorima izvještaja, tradicionalna »balkanska ruta« krijumčarenja preko kopna dopunjava se pomorskim rutama u luke Jadranskog, Egejskog i Crnog mora. Kako su rekli u priopćenju, velike zapljene kokaina, koji se obično skriva u kutijama banana, u lukama kao što su Drač, Ploče, Rijeka i Solun »potiču sumnju da luke jugoistočne Europe postaju sve privlačnije krijumčarima«.

Korištenje voća poput banana posebno je pogodno za trgovce drogom jer nudi pouzdan i stabilan lanac logistike od izvora do veleprodajnog tržišta, objašnjeno je u izvještaju. Kvarljivost tog voća, zajedno s niskim oporezivanjem i visokom učestalošću dostave, čini pošiljke banana idealnim mjestima za skrivanje kokaina s obzirom na to da teret uglavnom brzo prolazi kroz kontrole, bržim tempom od nepokvarljive robe.

Među najvećim zapljenama ilegalne robe koje su se prošlih godina dogodile u hrvatskim lukama, naveli su policijsku zapljenu 478 te 100 kilograma kokaina 2017. i 2018. godine i 15 milijuna cigareta 2020. godine u Luci Rijeka. U Luci Ploče velik broj zapljena dogodio se prošle godine, kada je u tri odvojene pretrage pronađeno po 575, 62 i 18 kilograma kokaina.

Istraživači su suradnji sa stručnjacima za sigurnost luka razvili metodologiju i proveli procjenu rizika u devet luka u regiji (Bar u Crnoj Gori, Constanţa u Rumunjskoj, Drač u Albaniji, Koper u Sloveniji, Varna u Bugarskoj, Pirej i Solun u Grčkoj te Ploče i Rijeka u Hrvatskoj) koje su posjetili u razdoblju od listopada 2021. do siječnja 2022. godine.

Na primjer, za područje Luke Ploče – koja se prema nekim sugovornicima GI-TOC-a »trenutno smatra jednom od najosjetljivijih na nezakonite aktivnosti na Jadranu« – utvrdili su kako je djelomično pokriveno sigurnosnim kamerama, ali da su mnoge od njih zastarjele te da je osoblje luke radilo bez rendgenskog skenera sve do svibnja prošle godine.

Uz to, podsjetili su na prošlogodišnju policijsku akciju koja je dovela do uhićenja carinskog službenika za kojeg je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je dulje razdoblje, zlorabeći svoj položaj u Luci Ploče, bez pregleda propuštao kontejnere u kojima se nalazio kokain.

Glavni autor izvještaja Ruggero Scaturro rekao je kako se »čini da u nekim lukama postoje ćelije kriminalnih grupa koje djeluju kao dio širih transnacionalnih mreža«.

Stoga autori preporučuju bolju suradnju između rukovodioca luka, policajaca, brodarskih kompanija i carina duž poznatih ruta krijumčarenja, na primer između Latinske Amerike, zapadne Europe i zapadnog Balkana.