Bjeloruska novinarka osuđena na osam godina zbog novinarskog rada

Oštro

Novinarska udruženja upozorila su na represiju bjeloruskih vlasti prema novinarima u toj zemlji

Prosvjedi u Bjelorusiji 2020 godine. Foto: Unsplash/Andrew Keymaster

Bjeloruska novinarka Katarina Andrejeva, dopisnica poljske televizije Belsat TV, osuđena je 13. srpnja na osam godina zatvora zbog izdaje. Europska federacija novinara (EFJ) osudila je ovu, kako kažu, parodiju pravde, pozvala vlasti u Bjelorusiji da prestanu s uznemiravanjem i progonom medijskih radnika te da oslobode sve novinare osuđene zbog njihova rada.

Suđenje Andrejevoj započelo je 4. srpnja u gradu Homelu na jugoistoku Bjelorusije. Bilo je zatvoreno za javnost, a sedam dana kasnije tamošnji sud osudio ju je na osam godina zatvora.

Andrejeva je u zatvoru od studenog 2020. godine. Prenosila je uživo mirni prosvjed protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka te je dobila dvogodišnju kaznu zbog »organiziranja ilegalnog prosvjeda«. Trebala je biti puštena 9. srpnja ove godine, ali su u veljači protiv nje podignute nove optužbe zbog navodne izdaje.

Maja Sever, predsjednica EFJ-a, rekla je kako bjeloruski diktator i njegovi poslušnici ne prezaju ni od čega.

»Otišli su toliko daleko da procesuiraju već nepravedno zatvorenu novinarku za nove izmišljene optužbe. Ovo sudsko uznemiravanje te povećanje represije nad novinarima pokazuje pravu prirodu diktatorskog režima u Bjelorusiji«, rekla je Sever.

Andrej Bastunes, predsjednik Bjeloruskog udruženja novinara, rekao je kako je riječ o jednoj od najokrutnijih kazni novinarima u Bjelorusiji. »Bjeloruski vođa želi kazniti Katju zbog njezine hrabrosti«, rekao je i zatražio poništenje sudske odluke te reviziju postupka.

EFJ je pozvao Europsku uniju, Vijeće Europe i Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju da povećaju diplomatski pritisak na bjeloruskog vođu te pojačaju sankcije prema Bjelorusiji.

Prema podacima Bjeloruskog udruženja novinara, u zatvoru se trenutno nalazi 31 novinar i medijski radnik zbog obavljanja svog posla.