Baza podataka imovine ruskih oligarha i dužnosnika

Oštro

Novinari su za sada pronašli oko 17.5 milijardi dolara imovine nekih od najutjecajnijih ruskih oligarha i dužnosnika. Objavili su i java bazu tih podataka

Ilustracija: James O'Brien/OCCRP

Russian Asset Tracker (RAT - Praćenje ruske imovine) je za sada najobuhvatnija objavljena baza podataka ruske imovine koja se nalazi izvan Rusije, a povezana je s nekim od najmoćnijih oligarha i dužnosnika.

U njoj se nalaze nekretnine, jahte, privatni avioni te poslovnih udjeli u tvrtkama. U prvoj fazi projekta popisana je imovina s liste 35 osoba koju je sastavila organizacija FBK (Antikorupcijska fondacija) ruskog opozicijskog lidera Alekseja Navalnija. Sastoji se od ruskih oligarha i dužnosnika povezanih s Navalnijevim uhićenjem. 

U RAT-u je identificirano više od 145 subjekata vrijednosti oko 17.5 milijardi dolara milijardi dolara koji su povezani s osobama s Navalnijeve liste. Uključena je samo ona imovina gdje je vlasništvo dokazano putem dokumenata te drugih primarnih izvora.

U prikupljanju podataka sudjeluje je 25 medija te oko 80 novinara, predvođenih mrežom za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije (OCCRP). Oni nastavljaju radom tako će se javna baza podataka i dalje širiti.Novinari su do sada pronašli imovinu ruskih dužnosnika od ministra poljoprivrede Dmitrija Patruševa, moskovskog glavnog tužitelja Denisa Popova, preko medijskih propagandista poput Vladimira Solovjeva do sankcioniranih oligarha Genadija Timočenka, Olega Deripaske, Ališera Usmanova, Nikolaja Tokareva i drugih.

U bazi podataka tako se nalaze Abramovičevi avioni, Usmanove jahte, Timčenkove vile u Francuskoj, Deripaskine vile na Sardiniji te nekretnine u Hrvatskoj.

Novinari Oštra u Hrvatskoj su pronašli jahtu supruge Ališera Usmanova, ruskog oligarha uzbečkog porijekla, koji se nalazi među 100 najbogatijih ljudi na svijetu te je pod američkim, britanskim i europskim sankcijama. Usmanova sestra u Hrvatskoj ima i nekretninu sa sjeverne strane Pelješca, a supruga u Orebiću. Kćer još jednog oligarha, Nikolaja Tokareva ima jednu vilu u lošinjskom Čikatute kuću u centru Malog Lošinja.

Drew Sullivan, suosnivač i glavni urednik OCCRP-ja rekao je da ta novinarska i istraživačka mreža već 15 godina istražuje i otkriva rusku imovinu na Zapadu te da im je već poznat način na koji se ona skriva. »Željeli smo doprinijeti globalnim naporima provjere najočitijih podržavatelja autokratskog režima Vladimira Putina pronalaženjem što je moguće više imovine koja pripada tim ljudima, te ju uvrstiti u bazu podataka provjerenih činjenica kako bi ju javnost mogla vidjeti«, izjavio je Sullivan.

Mreža istraživačkih novinara tragala je za zemljištima, dvorcima, tvrtkama, brodovima, avionima i drugim vrijednostima čije se vlasništvo može vjerodostojno povezati s ljudima kojima je Putin okružen. O nekima su mediji već ranije izvještavali, a za neke se sada prvi put čuje. »Neke tek treba otkriti,« najavljuju iz OCCRP-ja. 

Na ovom linku saznajte koju sve imovinu kriju pripadnici ruske ekonomsko-političke elite.