EU treba otvoriti javnosti registre tvrtki i stvarnih vlasnika

Oštro

Organizacije koje se zalažu za transparentnost i borbu protiv korupcije pozvale su Europsku uniju da javnosti omogući slobodan pristup registrima tvrtki i stvarnih vlasnika kako bi se olakšalo otkrivanje i praćenje skrivenog bogatstva ruskih oligarha

Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0/Wikimedia Commons

U jeku ruskog napada na Ukrajinu i sankcija koje se uvode protiv Rusije te pojedinih ruskih građana, 131 organizacija diljem Europe, među kojima je i Oštro, prošli je tjedan pozvalo institucije Europske unije i države članice da hitno učine javno dostupnima registre tvrtki i stvarnih vlasnika jer je to »ključno za razotkrivanje imovine i novca ruskih oligarha u EU«.

»Duboko smo užasnuti Putinovim upadom u Ukrajinu i kršenjem vladavine prava, ljudskih prava i državnog suvereniteta. Podržavamo Europsku uniju u zajedničkom zauzimanju čvrstog stava za obranu demokracije i naših zajedničkih vrijednosti«, istaknule su organizacije u zajedničkom priopćenju. Dodale su i da su dosad nametnute sankcije koje ciljaju na ruske oligarhe, poslovne ljude i tvrtke koje podržavaju ili profitiraju od Putinova režima, važan korak, ali su upozorile kako je potrebno uspostaviti snažan i transparentan sustav evidencije poduzeća i stvarnog vlasništva da bi se sankcije provele učinkovito.

»Štoviše, transparentnost nam je potrebna kako bismo spriječili da se prljavi novac ubuduće uvlači u naše ekonomije«, ističu.

Europska unija usvojila je Direktivu o otvorenim podacima 2019. godine prema kojoj bi informacije o vlasništvu poduzeća trebale biti slobodno dostupne. Potpisnici priopćenja smatraju, međutim, da je zabrinjavajuće što Europska komisija još nije donijela provedbeni zakon koji bi trebao točno odrediti kako i koje informacije o poduzećima moraju biti objavljene.

Tvrde da unatoč činjenici što je EU usvojila direktivu o sprječavanju pranja novca, koja zahtijeva stvaranje javno dostupnih registara stvarnog vlasništva, u stvarnosti postoje brojne prepreke za pristup tim informacijama. Uz to, neke države članice tek trebaju uspostaviti te registre.

»Rezultat je da novinari, civilno društvo, poslovni subjekti, pa čak i prekogranična tijela za provođenje zakona ne mogu pristupiti podacima koji su im potrebni (...) Nedostatak transparentnosti vlasništva tvrtki ono je što je omogućilo oligarsima da sakriju i peru svoj novac, što je rezultiralo kupnjom imovine i političkim utjecajem unutar EU-a«, zaključuju potpisnici priopćenja.