OCCRP i iStories proglašeni nepoželjnima u Rusiji

Oštro

Rusko ministarstvo pravosuđa proglasilo je nekoliko medija, uključujući istraživačku mrežu OCCRP, kojoj pripada i Oštro, »nepoželjnim organizacijama«

Foto: Unsplash/Alex Zarubi

Rusko ministarstvo pravosuđa prošle je subote dodalo istraživačku mrežu OCCRP i njezina ruskog partnera Important Stories (iStories) na listu »nepoželjnih organizacija«. Od nositelja takvog statusa zahtijeva se da prekine sve aktivnosti u Rusiji, a sankcije će snositi i oni koji ih podržavaju.

Kako piše OCCRP, ovaj potez Moskve dio je kampanje ušutkavanja neovisnih medija koji su intenzivno izvještavali o korupciji, a sada i o ratu u Ukrajini.

»Nosimo ovu oznaku kao medalju časti«, izjavio je suosnivač OCCRP-a i glavni urednik Drew Sullivan. »U Rusiji više nema medija. Samo propaganda«, dodao je.

OCCRP ne djeluje u Rusiji od rujna prošle godine jer ga je tada niz restriktivnih mjera protiv nezavisnih medija prisililo da se povuče iz te zemlje.

U Rusiji je od 2012. godine na snazi zakon koji zahtijeva od nevladinih i medijskih organizacija, kao i pojedinaca koji se financiraju iz inozemstva, da se izjasne kao »strani agenti«, a 2015. godine ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon o nepoželjnim organizacijama, koji tužiteljima daje ovlast da strane i međunarodne organizacije proglase »nepoželjnim« i da ih ugase.

Rusija je iStories, ruski istraživački medij sa sjedištem u Latviji, proglasila »stranim agentom« u kolovozu prošle godine, samo nekoliko mjeseci nakon što je objavio istragu o višestrukim vezama ruskog obavještajnog dužnosnika Sergeja Koroleva s tamošnjim kriminalnim podzemljem.

Osnivač iStoriesa Roman Anin je zajedno s još pet novinara dobio status »stranog agenta«. Među njima je i Dmitry Velikovsky, koji je koautor prve Oštrove priče iz Pandorinih dokumenata objavljene u listopadu prošle godine na našem portalu.

Zbog rastućeg pritiska nezavisni ruski mediji kao što su TV Dozhd i Ekho Moskvy ovog su mjeseca prestali objavljivati novinarske priče. Radio Slobodna Europa objavila je u nedjelju da je obustavila svoje poslovanje u Rusiji nakon što su porezne vlasti u petak pokrenule stečajni postupak nad njezinom ruskom podružnicom, a policija je pojačala pritisak na njezine novinare.