Britanske vlasti sankcionirale hrvatskog poduzetnika Mihajla Perenčevića

Oštro

Mihajlo Perenčević je hrvatski poduzetnik te predsjednik ruske tvrtke Velesstroy, a članovi njegove obitelji suvlasnici su lošinjskog turističkog diva Jadranka

Mihajlo Perenčević (u sredini) na turniru golfa u Rusiji 2018. Foto: golf.ru

Prošlog petka britanske vlasti nadopunile su listu sankcija zbog invazije na Rusiju, a među dvije banke, tri tvrtke i devet osoba nalazi se i hrvatski građanin Mihajlo Perenčević.

Perenčević je hrvatski poduzetnik te predsjednik ruske tvrtke Velesstroy koja se bavi gradnjom cjevovoda te posluje u sektoru od strateške važnosti za rusku vladu. Kako piše britansko ministarstvo financija, direktno ili indirektno  kontrolira Velesstroy.

Perenčević  je veliki dio svoje karijere proveo u inozemstvu, a u Hrvatskoj slovi za tajanstvenu osobu. Njegova obitelj izbjegava javni život.

Prije osamostaljenja Hrvatske, Perenčević je pet godina radio u Libiji za jednu od podružnica Montmontaže, tada jugoslavenske građevinsko-inženjerske tvrtke, kako je za Oštro 2020. godine potvrdio bivši direktor tog ogranka Darko Majić.

Što je Perenčević radio nakon toga, ostaje nejasno. No zna se da je vodio britansku tvrtku Amerco, a najmanje od 2010. godine Velesstroy, veliku rusku građevinsku tvrtku. Obje su dobivale unosne ugovore od Transnefta, tamošnje državne monopolističke tvrtke za prijevoz nafte. Perenčević je primio i priznanja od dva ruska predsjednika za svoj rad.

Ne zna se točno kako je Perenčević završio radeći i živeći u Rusiji, no u Lošinju je poznat kao utjecajni poduzetnik.

Perenčević, njegova supruga i brat posjeduju nekoliko vila i zemlju u prekrasnoj uvali Čikat na zapadnoj obali Lošinja. U uvali Čikat supružnici Perenčević imaju dvije vile, gdje se nalaze i hoteli Bellevue i Alhambra turističke grupacije Jadranka.

Oštrova istraga temeljena na Pandorinim dokumentima otkrila je kako su Jadranku 2013. godine, preko offshore tvrtki i ruskog fonda, preuzeli muški članovi obitelji Perenčević, Mihajlov brat Predrag i sin Nikola te i Krešimir Filipović, dopredsjednik Velesstroya. 

Naša istraga otkrila je i kako je stvarnim vlasnicima Jadranke mali požar u hotelu Bellevue poslužio kao argument za prijenos 3,1 milijuna eura dividendi od ruske tvrtke Velesstroy do lošinjske Jadranke. Šteta od požara je prema izvještaju hrvatske vatrogasne službe procijenjena na 200.000 kuna. Zbog te transakcije registracijski agent tvrtke u Hong Kongu preko koje se novac prebacivao podnio je 2019. godine prijavu tamošnjoj financijskog policiji.

Pokazali smo i kako je Jadranka upisala nepotpune podatke u Registru stvarnih vlasnika, odnosno kako nije u vlasničkoj shemi prikazala PNP trust iz Hong Konga, koji se nalazi na vrhu komplicirane vlasničke strukture sastavljene od niza offshore-tvrtki. PNP Trust je 2015. godine osnovao Predrag Perenčević, a u njemu su se kao nositelji izravne ili neizravne kontrole izmjenjivali članovi obitelji Perenčević, dok su Krešimir Filipović te Mario Petrović, partner u poznatoj PR agenciji Millenium promocija, u trustu imali funkcije od njegova osnivanja.

Portal Oštro otkrio je 2020. godine i sumnjive transakcije ukupne vrijednosti 24,2 milijuna dolara tvrtke Mayco Finance Holding s Britanskih Djevičanskih otoka koje su išle na austrijske račune ljudi povezanih s Perenčevićem.

Guest User