Povjerenstvo nastavlja istraživati Marićev boravak u Bellevueu

Anja Vladisavljević

Nakon što je potvrđeno da je ministar Zdravko Marić dao ostavku, Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa potvrdilo je Oštru da nastavlja istraživati okolnosti njegova boravka u malološinjskom hotelu koji je u vlasništvu grupacije Jadranka

Ministar financija Zdravko Marić. Foto: N1

Vlada je u utorak navečer potvrdila da Zdravko Marić na vlastitu inicijativu odlazi s mjesta potpredsjednika Vlade i ministra financija te kako će premijer Andrej Plenković za novoga ministra predložiti Marka Primorca.

Točan razlog njegova odlaska javnosti još nije poznat. Glasnogovornik Vlade Marko Milić rekao je za televiziju N1 kako je Marić o svom odlasku u srijedu govorio ministrima na Vladi, a tijekom dana će se obratiti i vladajućoj većini i Predsjedništvu HDZ-a.

»Sam je rekao da mu je ovo teška odluka«, izjavio je Milić za N1.

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa potvrdilo je Oštru da će nastaviti postupak koji se odnosi na Marićev obiteljski boravak u luksuznom hotelu Bellevue u Malom Lošinju, koji je istraživao Oštro.

Ministar Marić je s obitelji u lipnju 2019. godine u navedenom hotelu boravio, kako je otkrio Oštro, po gotovo tri puta nižoj cijeni od uobičajene za to razdoblje u godini. Smještaj za dvije odrasle osobe i dvoje djece tada je platio 291,20 eura (2153 kune) za noć, dok je druga obitelj, dvije odrasle osobe i troje djece, u istom tipu sobe boravila za cijenu od 1161 euro po noći. Razlika u cijeni za jedno noćenje bila je 869,8 eura (6431 kuna).

Nije jasno koliko je točno na kraju platio ministar Marić jer Oštru nije želio poslati račun. Nakon pisanja Oštra hrvatskim je medijima potvrdio kako je smještaj platio po nižoj cijeni od uobičajene. Rekao je da je rezervirao jeftiniji smještaj, a da mu je hotel, koji je u vlasništvu grupacije Jadranka, potom ponudio luksuzniji smještaj i naglasio kako na tu odluku nije utjecao, niti je to sam tražio.

Povjerenstvo nam je potvrdilo da je od hotela Bellevue potkraj svibnja zatražilo dokumentaciju te da mu ga je Jadranka 20. lipnja dostavila uz očitovanje.

Objasnili su i da je zasad riječ o pretpostupku, da će Povjerenstvo »razmotriti pristiglo očitovanje i račun te će dodatno zatražiti sve podatke i dokumentaciju koju smatra relevantnom kako bi moglo odlučiti o osnovanosti pokretanja postupka« protiv Marića.