Europska federacija novinara traži oslobađanje bjeloruske novinarke

Oštro

Europska federacija novinara i Bjelorusko udruženje novinara smatraju Irynu Slaunikavu političkom zatvorenicom nakon što je osuđena na pet godina zatvora.

Osuđena novinarka Iryna Slaunikava. Foto: Bjelorusko udruženje novinara (BAJ)

Regionalni sud u bjeloruskom gradu Homelu osudio je novinarku Irynu Slaunikavu na pet godina zatvora u procesu zatvorenom za javnost.

Slaunikava, koja je i potpredsjednica Bjeloruskog udruženja novinara (BAJ), proglašena je krivom za organiziranje kolektivnih akcija kojima se, prema optužnici bjeloruskih organa, ozbiljno narušava javni red i mir te stvaranje ili vođenje ekstremističke skupine.

Europska feredacija novinara (EFJ) i BAJ pozvali su na poništenje »ove proizvoljne i nezakonite sudske odluke«. Zajedno s bjeloruskim organizacijama za ljudska prava, EFJ i BAJ smatraju Irynu Slaunikavu političkom zatvorenicom.

»Ovom sramotnom i nelegitimnom presudom bjelorusko pravosuđe izjednačava pravo na primanje i širenje informacija, zajamčeno Europskom konvencijom o ljudskim pravima, s ekstremističkim djelovanjem. Bjeloruska diktatura nastavlja progoniti novinare koji jednostavno ostvaruju svoje pravo na slobodu izražavanja«, izjavila je predsjednica EFJ-a Maja Sever.

Iryna Slaunikava i njezin suprug Alexander Loika uhićeni su u listopadu 2021. u zračnoj luci Minsk, dok su se vraćali s odmora u Egiptu. Pritvoreni su zbog »širenja ekstremističkih materijala«, a kasnije i zbog »huliganstva«.

Loika je nakon 45 dana pušten iz pritvora, dok je Slaunikava zadržana u zatvoru. 

Istražno povjerenstvo tvrdilo je da je Slaunikava u vrijeme uhićenja bila voditeljica kanala Belsat, kojeg bjeloruska diktatura smatra ekstremističkom organizacijom.

Međutim, Iryna Slaunikava u vrijeme uhićenja nije surađivala s Belsatom, već je bila stalno zaposlena na poljskoj javnoj televiziji TVP, navode u EFJ-u.

»EFJ se pridružuje BAJ-u u pozivu na ukidanje presude Iryni Slaunikavi i hitno oslobađanje 29 medijskih profesionalaca koji se trenutno nalaze iza rešetaka u Bjelorusiji«, rekao je glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez.

Pozvao je Europsku uniju, Vijeće Europe i OESS da poduzmu potrebne mjere za identificiranje i kažnjavanje agenata bjeloruske represije.

Na sličan način je, kao što je Oštro već izvještavalo, u srpnju ove godine na osam godina zatvora osuđena bjeloruska novinarka Katarina Andrejeva, dopisnica poljske televizije Belsat TV. EFJ je tu presudu nazvala parodijom pravde te pozvala vlasti u Bjelorusiji da prestanu s uznemiravanjem i progonom medijskih radnika te da oslobode sve novinare osuđene zbog njihova rada.

Guest UserBjelorusija, EFJ