Petogodišnjica smrti slovačkog novinara Jána Kuciaka i njegove zaručnice

Oštro

Kuciak je zajedno sa zaručnicom Martinom Kušnírovom ubijen u njihovu domu, a bavio se istraživanjem financijske povezanosti političara i poduzetničkih tajkuna, posebice milijunaša Mariána Kočnera, kojem se sada sudi za organizaciju atentata

Na današnji dan obilježava se peta godišnjica smrti slovačkog novinara Jána Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnírove, koji su ubijeni u veljači 2018. godine. Tim su se povodom delegacije međunarodnih organizacija za medijske slobode okupile u ponedjeljak i utorak u Bratislavi kako bi uoči novog suđenja za atentat izrazile podršku obiteljima ubijenih te slovačkoj novinarskoj zajednici.

Kuciak se u svom radu bavio istraživanjem financijske povezanosti političara i poduzetničkih tajkuna. Kada je ubijen, radio je na priči o poznatom slovačkom poduzetniku Mariánu Kočneru i njegovoj upletenosti u organizirani kriminal.

Kočner je uhićen nakon što su 2019. godine procurili podaci s njegova telefona te je 2020. godine osuđen na 19 godina zatvora zbog prevare. Zahvaljujući tom curenju podataka doznalo se i da je Kočner preko svoje suradnice Alene Zsuzsove angažirao posrednika koji je potom pronašao dvije osobe da izvrše atentat na Kuciaka. Dvojica osumnjičenih atentatora priznala su krivnju te su osuđena.

Sud je u rujnu 2020. godine oslobodio krivnje Kočnera i Zsuzsove za ubojstvo Kuciaka i njegove zaručnice smatrajući da nema dovoljno konkluzivnih dokaza. Tužiteljstvo je potom uložilo žalbu na Vrhovnom sudu u Slovačkoj, koja je uvažena u lipnju 2021. godine. Odlučeno je da se suđenje ponovi na Specijaliziranom kaznenom sudu. Nova presuda očekuje se 24. travnja ove godine.

Kuciakovo ubojstvo, koje je ujedno bilo i prvi atentat na novinara u slovačkoj povijesti od samostalnosti, potaknulo je prosvjed koji je doveo do smjene visokih državnih dužnosnika. Među njima je bio i tadašnji premijer Robert Fico.

Uoči same godišnjice slovački Istraživački centar Jána Kuciaka (ICJK) predstavio je projekt Sigurno novinarstvo (Bezpecna.Zurnalistika.sk), kojem je cilj praćenje i sprječavanje napada na tamošnje novinare te pomoć žrtvama. Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF), koja također podržava projekt, pozvala je na izvršenje pravde u ovom slučaju.

»Slovački novinari neće biti sigurni sve dok pravda za ubojstvo Jána Kuciaka nije zadovoljena i sve dok se ne poduzmu sistemske mjere«, izjavio je Pavol Szalai, voditelj RSF-ova ureda za EU i Balkan.

U povodu godišnjice smrti ubijenog novinara OCCRP u srijedu, 22. veljače, organizira online diskusiju o nasljedstvu Jána Kuciaka na kojoj će sudionici biti Kuciakove bivše suradnice Pavla Holcová i Eva Kubániová. Holcová i Kubániová su ujedno nastavile Kuciakov rad nakon njegove smrti.

 
Hrvoje PericaOCCRP, Jan Kuciak