OCCRP nominiran za Nobelovu nagradu za mir

Oštro

Centar za studije mira i sukoba Sveučilišta u Amsterdamu nominirao je OCCRP, međunarodnu mrežu za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije, za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir

Foto: Unsplash /Anastacia Dvi

Centar za studije mira i sukoba na Sveučilištu u Amsterdamu nominirao je Međunarodnu mrežu za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije (OCCRP) za Nobelovu nagradu za mir.

Prijedlog su dali studenti u radnoj skupini koju vodi Wolfgang Wagner, koji kao profesor mirovnih studija ima pravo predlagati kandidate. Studenti nekoliko magistarskih programa prikupljali su prijedloge i provjeravali potencijalne kandidate te su na kraju odlučili nominirati OCCRP za nagradu.

»Rasprava koju smo vodili o različitim aspektima mira bila je fascinantna. Nominacijom želimo skrenuti pozornost na OCCRP i njihov istraživački rad kao često zanemaren doprinos miru«, izjavila je studentica Helen Zotz, članica radne skupine.

Kako su istaknuli, rat u Ukrajini podsjeća nas na razornu moć korupcije i organiziranog kriminala. OCCRP je izvijestio kako Putin i njegova mreža iskorištavaju rusko gospodarstvo i rat za vlastitu korist. Riječ je o oligarsima koji se najčešće pobrinu da im se imovini teško uđe u trag. No novinari OCCRP-a dosad su otkrili 17,5 milijardi dolara vrijednu imovinu ruskih oligarha. Ta su otkrića objavili u bazi podataka.

OCCRP, čiji je član i Oštro, osnovan je 2006. godine s ciljem da istraživačkim novinarstvom doprinese borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.