SAD želi vratiti kambodžansko kulturno dobro pljačkaša iz Pandorinih dokumenata

OCCRP; priredio: Oštro

Istraga o ilegalnim poslovima američkog trgovca antikvitetima Douglasa Latchforda zastala je sve dok mu se ime nije pojavilo u Pandorinim dokumentima

Kip boga Ganeša u Kambodži. Foto: Jean-Pierre Dalbéra, WikimediaCommons

Ministarstvo pravosuđa SAD-a podnijelo je građanski zahtjev sudu u New Yorku za oduzimanje velike količine kmerskih eksponata koje je iz Kambodže pljačkao pa prodavao danas pokojni trgovac antikvitetima Douglas Latchford, koji je za tu svrhu navodno krivotvorio dokumente i koristio trustove iz poreznih rajeva.

Latchford je bio poznati trgovac antikvitetima specijaliziran za eksponate Južne i Istočne Azije. Još je 2019. godine bio optužen za prijevaru i druge zločine povezane s trgovinom opljačkanih kambodžanskih antikviteta.

Njegova smrt godinu dana kasnije činila se kao velika prepreka istrazi sve dok mu se ime nije pojavilo u Pandorinim dokumentima, velikom curenju dokumenata koji su razotkrili brojne moćnike koji su koristili offshore-tvrtke kako bi sakrili svoje bogatstvo.

U njima su novinari pronašli detalje o tome kako je Latchford uspio u inozemstvo premjestiti svoj novac, pa čak i dio opljačkane robe nakon što je saznao da su se američke vlasti zainteresirale za njegov slučaj.

Prema izvještaju banke Standard Charter iz 2018. godine, ilegalna trgovina antikvitetima globalna je industrija vrijedna više milijardi dolara.

Nelegalno stečena kulturna dobra ne kupuju samo ljubitelji umjetnosti iz visokog društva, nego je takva trgovina često glavni izvor financiranja kriminalnih i militantnih skupina.

Latchford se specijalizirao baš u Kambodži 1970-ih godina, a njegove aktivnosti pružile su prijeko potreban izvor financiranja tada sve izoliranijoj vladi Crvenih Kmera, organizaciji koja je okrutno vladala Kambodžom u razdoblju od 1975. do 1979. godine.

»Pola stoljeća Latchford je pljačkao bogatu baštinu kambodžanskog naroda, a zločini za koje sada znamo pomogli su u financiranju građanskog rata i polja smrti«, navodi se u priopćenju Koalicije antikviteta (Antiquities Coalition), nevladine organizacije koja se bori protiv ilegalne trgovine antikvitetima.

Time su se referirali na lokacije u Kambodži na kojima su tijekom građanskog rata Crveni Kmeri pobili više stotina tisuća ljudi.

Prema Haškoj konvenciji iz 1954. godine, pljačka kulturnih dobara iz aktivnih ratnih zona smatra se ratnim zločinom.

Jedan od ukradenih antikviteta, više od tisuću godina star kipić boga Ganeša, čija se autentičnost još utvrđuje, preko Latchforda je završila u rukama tehnološkog milijardera Jamesa H. Clarkea, koji je poznat i kao osnivač Netscapea i WebMD-a.

On je, prema pisanju New York Timesa, u međuvremenu izjavio kako nije znao da je kupnja kambodžanskih antikviteta ilegalna te ih se odrekao.