Liberalni europski zastupnici traže istragu o špijunskom softveru Pegasus

Anja Vladisavljević

Europski zastupnici iz grupacije Renew Europe prošli su tjedan zatražili osnivanje odbora koji će istražiti zloupotrebe špijunskog softvera Pegasus

Foto: Unsplash/Gilles Lambert

Renew Europe, liberalna grupacija europarlamentaraca, prošli je tjedan zatražila od Europskog parlamenta osnivanje odbora koji bi istražio zloupotrebu softvera Pegasus preko kojeg vlade pojedinih država članica špijuniraju novinare, pravnike ili opozicijske političare.

Programska oprema Pegasus može biti neprimjetno umetnuta u mobilni uređaj, što omogućava pratitelju slobodan pristup pozivima, porukama, e-mailovima i geolokacijama vlasnika.

U srpnju prošle godine objavljeni su prvi rezultati međunarodnog novinarskog istraživanja Projekt Pegasus, predvođenog novinarskim konzorcijem Forbidden Stories, nevladinom organizacijom Amnesty International i istraživačkom skupinom Citizen Lab sa Sveučilišta u Torontu, koje je otkrilo globalnu zloupotrebu ovog softvera. Tada se pokazalo kako je od 50.000 telefonskih brojeva iz 50 zemalja koji su bili meta Pegasusa, najmanje 188 pripadalo novinarima.

Među klijentima NSO Groupa, prema istraživanju, bilo je više od desetak vlada poput meksičke, azerbajdžanske, indijske, marokanske, ruandske i mađarske. U bazi telefonskih brojeva koje su pratile vlade širom svijeta bili su i brojevi novinara iz Mađarske, Ujedinjenog Kraljevstva, Španjolske, Francuske, Turske i Azerbajdžana. U velikoj bazi podataka projekta Pegasus nije bilo hrvatskih brojeva. 

Uz to što je istraživanje potaknulo niz reakcija – od zabrinutosti i snažnih osuda zbog kršenja ljudskih prava do sudskih postupaka – još se otkrivaju i nove žrtve Pegasusa.

Citizen Lab je prošli tjedan izvijestio da su otkrili 35 slučajeva novinara i članova civilnog društva iz El Salvadora čiji su mobilni uređaji zaraženi NSO-ovim špijunskim softverom između srpnja 2020. i studenog 2021. godine. Što se tiče salvadorskih novinara, uglavnom su pogođeni oni koji rade u El Faru i GatoEncerradu, nezavisnim medijima koji su pod sve većim pritiskom predsjednika Nayiba Bukelea.

U Europi također izlaze nova saznanja o Pegasusovim metama. Nakon što je u prosincu otkriveno da su kritičari konzervativne desne vlade u Poljskoj bili također praćeni Pegasusom, poljski Senat, odnosno gornji dom parlamenta u kojem većinu ima opozicija, formirao je odbor za istragu koji je ovaj tjedan započeo s radom i saslušanjem svjedoka.

Ranije ovog mjeseca Amnesty International neovisno je potvrdio da se Pegasus koristio za hakiranje oporbenog poljskog političara Krzysztofa Brejze, dok je 2019. godine vodio kampanju za parlamentarne izbore 2019. Istodobno je Jarosław Kaczyński, čelnik poljske vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), priznao da je država kupila špijunski softver od izraelskog NSO-a, ali je inzistirao na tome da je korišten za borbu protiv kriminala i korupcije, a ne za nadzor njegovih političkih protivnika.

»Potrebna nam je cjelovita istraga o skandalu sa špijunskim softverom Pegasus. Europska demokracija je potkopana i EU bi trebao djelovati«, navela je u prošlotjednom priopćenju zastupnica iz Renew Europe Sophie in 't Veld. Dodala je kako postoje jasni znakovi zloupotreba Pegasusa te da Europska komisija mora slijediti primjer Sjedinjenih Američkih Država, koje su njegova proizvođača, izraelsku tvrtku NSO Group, stavile na crnu listu.

Renew Europe je pozvao i ostale političke grupacije u Europskom parlamentu da podrže njihovu inicijativu, »koja bi predstavljala prvu akciju jedne europske institucije po ovom pitanju«.