U Kirgistanu prosvjedi zbog uhićenja istraživačkog novinara

OCCRP, Oštro

Istraživački novinar je uhićen zbog posjedovanja droge, a njegovi kolege tvrde da mu policija podmeće

Uhićenje Bolota Temirova. Foto: Aziza Raimberdieva / Kloop

Više desetaka građana Kirgistana prosvjedovalo je u nedjelju pred zgradom ministarstva unutarnjih poslova u glavnom gradu Biškeku zbog uhićenja jednog pjesnika i jednog istraživačkog novinara, javlja OCCRP. Novinar Bolot Temirov uhićen je zbog optužbe za posjedovanje droge, a njegovi kolege tvrde kako je riječ o politički motiviranoj namještaljci.

 Višestruko nagrađivani Temirov uhićen je u subotu nakon što je policija provela raciju u prostorijama nezavisnog medija TemirovLive, koji se bavi otkrivanjem korupcije na najvišim razinama. Uz njega je priveden i u Kirgistanu popularni pjesnik Bolot Nazarov, koji je surađivao s TemirovLiveom.

 Tijekom racije policija je zaplijenila i nekoliko kompjutora TemirovLivea.

 Temirov je pušten uz jamčevinu te ne smije napuštati zemlju, dok je Nazarovu određen kućni pritvor.

 Zaposlenica TemirovLivea Ajžan Alimsejtova izjavila je za lokalni medij Kloop da im je policija poručila kako je jedna žena optužila Bolota da ju je tjerao da uzme drogu. Isto tako, rekla je za Kloop, zapravo je policija ta koja je podmetnula drogu njihovom kolegi.

 »Rekli su nam da legnemo na pod i ne gledamo gore i da stavimo ruke na leđa«, rekla je Alimsejtova te dodala kako su ih sve pretražili i sve im izvadili iz džepova.

 »Kada su došli do Bolota Temirova, provjerili su mu stražnji džep te izvukli mali plastični paketić«, rekla je Alimsejtova Kloopu, lokalnom partneru OCCRP-ja. »Oni su ga sami stavili tamo i potom ga izvadili.«

 Policija je priopćila kako je i kod Nazarova tijekom uhićenja pronašla drogu. No Temirov je u nedjelju rekao Kloopu kako je i pjesniku droga podmetnuta.

 Aktilek Kaparov, još jedan novinar TemirovLivea, pretpostavlja kako je racija motivirana radom njihova medija, koji već više od godinu dana istražuje najviše državne dužnosnike.

 Posljednja istraga TemirovLivea objavljena prije pet dana otkrila je korupcijsku mrežu u koju je uključen i Kamčibek Tašijev, čelni čovjek kirgistanske sigurnosne službe.

 Novinara Temirova i ranije su zastrašivali. Početkom 2020. godine tri osobe pretukle su ga nakon što je objavio istraživanje o Raimbeku Matraimovu, bivšem visokom dužnosniku tamošnje carine.

 Nazarov se, pak, u Kirgistanu proslavio izvodeći istraživanja TemirovLivea u obliku tradicionalnih folklornih pjesama.