Novinarske organizacije traže Europsku komisiju da zaustavi SLAPP-tužbe

Oštro

Mreža novinarskih organizacija pokrenula je peticiju kojom poziva Europsku komisiju da zaustavi zloupotrebu tužbi protiv medija 

Foto: Unsplash

CASE (Coalition Against SLAPPs in Europe), udruženje europskih organizacija koje se zalažu za slobodu medija i slobodu govora, trenutno skuplja potpise putem online peticije u kojoj se od Europske komisije traži da stane na kraj strateškim tužbama protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP).

»Gotovo ništa ne može spriječiti bogate i moćne da prijete pravnim postupkom kako bi ušutkali svoje kritičare. Njima je to samo još jedan poslovni trošak«, napomenuo je CASE u svom pozivu na potpisivanje peticije.

Trenutno je prikupljeno preko 185.000 potpisa, a cilj ih je skupiti barem 200.000 do idućeg tjedna. Tada ih organizatori planiraju predati potpredsjednici Europske komisije Veri Jorouvoj.

CASE je u svojem najnovijem izvještaju – uz upozorenje o rastućem trendu SLAPP-tužbi kojima je cilj zastrašiti i ušutkati novinare, medije, aktiviste ili zviždače – naglasio kako EU ima odgovornost i moć da ih bolje zaštiti od tužbi.

To je udruženje preko svojih članova i ostalih grupa civilnog društva, identificiralo 539 slučajeva SLAPP-tužbi u razdoblju od 2010. do 2021. godine. Uključene su tužbe koje su već ušle u sudsku proceduru pa u CASE-u tvrde da je slučajeva čak i više.

Izvještaj otkriva da više tužbi na 100.000 stanovnika od Hrvatske imaju samo Slovenija i Malta. Prema CASE-u, u Hrvatskoj su od 2010. godine podnesene 32 SLAPP-tužbe.

CASE je u svibnju prošle godine organizirao i satirično natjecanje kojim je »nagradio« pojedince, kompanije i institucije diljem Europe sklone podizanju SLAPP-tužbi. Jedna od nagrada pripala je i Hrvatskoj, odnosno javnoj televiziji HRT-u, koji je dobio titulu »ovisnika godine o tužbama«.

Isto tako, Hrvatska radiotelevizija je 2018. godine tužila vlastite novinare, njih više od 30, od kojih je jedan bio i aktualni predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko. Kasnije je HRT povukao većinu tužbi.

Prema podacima HND-a, u Hrvatskoj je 2021. godine bilo aktivno više od 900 tužbi protiv novinara i medija, iako nije riječ u svim slučajevima o SLAPP-tužbama.

Prema CASE-u, najčešće mete SLAPP-ova u Europi su novinari (32,7 posto), zatim mediji (21,3 posto), ali naglašeno je i da su aktivisti, nevladine organizacije i akademici također često pogađani. S druge strane, SLAPP-tužbe najčešće podižu kompanije i poduzetnici, a slijede političari ili javni službenici.

»Čuvari javnog interesa koji se fokusiraju na kriminal, okoliš ili korupciju tipične su mete, a ponekad se suočavaju s više tužbi u isto vrijeme«, navodi izvještaj.

Problem je postao toliki da je i Europska komisija ranije ovog mjeseca završila tromjesečno javno savjetovanje sa svim zainteresiranim stranama kako bi na temelju toga uskoro donijela mjere za zaustavljanje SLAPP-tužbi i predstavila nacrt zakona.

»Stoga, ovo je posljednja prilika da im kažemo što je potrebno: obvezujući zakon koji štiti sve žrtve SLAPP-a u Europskoj uniji. Bez obzira na njihov status ili državu u kojoj ih se dovodi pred sud, svi bi trebali imati jednako pravo govoriti u javnom interesu«, zaključio je CASE.