Braća Degiorgio priznala ubojstvo malteške novinarke

Oštro

Pet godina nakon ubojstva istraživačke novinarke Daphne Caruane Galizije njezini sugrađani i dalje prosvjeduju, a dvojica optuženika priznala su sudjelovanje u zločinu te je svaki kažnjen s 40 godina zatvora

Prosvjed u Valletti održan povodom pete godišnjice ubojstva Daphne Caruane Galizije. Foto: EFJ/Ricardo Gutiérrez

Dosad su četiri osobe priznale krivnju za ubojstvo malteške istraživačke novinarke koje se dogodilo prije pet godina i uzdrmalo europsku javnost. Među njima su i dvojica braće Alfred i George Degiorgio, koji su to učinili u petak.

Braća Degiorgio su se u petak najprije izjasnili da nisu krivi, kao što su tvrdili do sada, a nakon sati suđenja, promijenili su svoj prvotni iskaz. Svaki od njih osuđen je na 40 godina zatvora.

Daphne Caruana Galizia ubijena je u eksploziji auto-bombe 16. listopada 2017. godine. Mnogi su sumnjali da su ubojstvo naručile osobe iz najvišeg establišmenta jer je otkrivala korupcijsku mrežu na Malti i šire. Njezina istraživanja, napravljena na temelju Panamskih dokumenata, otkrila su offshore-poslovanja ljudi bliskih tadašnjem malteškom premijeru Josephu Muscatu.

Osim braće Degiorgio, krivnju su ranije priznali i njihovi suučesnici Vince Muscat i Melvin Theuma. Potonji tvrdi da je ubojstvo naručio biznismen Yorgen Fenech, kojem se tek treba suditi. On tvrdi da nije kriv.

Caruana Galizia otkrila je da su emiratsku tvrtku pod nazivom 17 Black najviši malteški dužnosnici koristili za prebacivanje nezakonitog novca. Nije uspjela otkriti detalje ili saznati tko stoji iza toga.

Kasnije je Reuters otkrio da tvrtka 17 Black pripada Fenechu, koji je s vladom sklopio ugovor za izgradnju velike nove elektrane. Mailovi koji su procurili otkrili su da je 17 Black trebao slati novac panamskim offshore-tvrtkama koje pripadaju šefu tadašnjeg Muscatova kabineta Keithu Schembriju i tadašnjem ministru energetike Konradu Mizziju – ključnim ljudima za promociju projekta gradnje elektrane.

Fenechovo uhićenje 2019. godine dovelo je do ostavke Schembrija i premijera Muscata. Oni nisu još procesuirani i niječu upletenost u ubojstvo novinarke.

Premda nije uspjela završiti sve svoje priče prije smrti, njezin rad nastavili su drugi mediji u sklopu Daphne Projecta, predvođeni francuskim Forbidden Stories. U projektu je sudjelovalo 45 novinara iz 18 medijskih organizacija.

Članovi njezine obitelji bore se za pravdu već pet godina, a od početka su zahtijevali od vlade da pokrene neovisnu istragu o ubojstvu i kulturi nekažnjivosti koja je to omogućila.

Zaklada Daphne Caruana Galizia, koju je novinarkina obitelj osnovala nakon njezine smrti, vodila je snažnu kampanju za zaštitu novinara i medijske slobode u koju su uključili Europski parlament, Europsku komisiju, Vijeće Europe i druge međunarodne institucije. Pridružile su im se i organizacije za slobodu medija poput Reportera bez granica (RSF), Article 19 i Odbora za zaštitu novinara (CPJ).

U nedjelju je u Valletti prosvjednim maršem obilježena peta godišnjica ubojstva novinarke. Sudionici prosvjeda nosili su njezine fotografije i malteške zastave te su skandirali: »Daphne je bila u pravu« i »Želimo punu pravdu«.