Zbog vijesti sa suđenja u Srbiji osuđen nezavisni medij KRIK

Oštro

Srpski neprofitni istraživački medij KRIK prošli je tjedan osuđen jer je citirao dokaze koji su izneseni na suđenju kriminalnoj grupi

Ilustracija. Foto: Unsplash /Kelly Sikkema

Novinari srpskog istraživačkog portala KRIK saznali su prošli tjedan da je donesena osuđujuća presuda u postupku koji se protiv njih vodi po tužbi Bratislava Gašića, nekadašnjeg direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA), a danas srbijanskog ministra unutarnjih poslova.

U vijesti zbog koje je KRIK osuđen novinari su prenijeli detalje sa suđenja poznatom kruševačkom kriminalcu Zoranu Jotiću Jotki i njegovim suradnicima koji su optuženi za ubojstvo.

U sudnici su pušteni razgovori u kojima jedan od optuženika kaže da se njihov šef Jotić ne mora brinuti za svoju sigurnost jer je Gašić kod njega „na kazanu“. U kriminalnom žargonu izraz „na kazanu“ znači da jedna osoba od druge dobiva novac.

Gašić je tužio KRIK u svibnju prošle godine i tražio da mu se isplati pola milijuna dinara (oko 4260 eura) zbog navodne povrede časti i ugleda.

Razlozi zbog kojih je sutkinja Nataša Petričević Milisavljević donijela osuđujuću presudu, navodi KRIK, još nisu poznati jer presuda nije stigla u redakciju. Tu su informaciju saznali na web-stranici Ministarstva pravde na kojoj se može pratiti tijek sudskih predmeta. Napominju i da je presuda KRIK-u donesena u neobično brzom roku za domaća suđenja – nakon samo dva održana ročišta.

KRIK-ov urednik Stevan Dojčinović istaknuo je da je presuda opasan presedan. »Postavlja se pitanje da li novinari u Srbiji smeju i dalje da izveštavaju iz sudnica. Mi smo tačno preneli ono što se desilo u sudnici i to nijednog trenutka tokom ove parnice nije dovedeno u pitanje«, rekao je Dojčinović.

Dodao je i da su novinari KRIK-a ispoštovali sva načela novinarske profesije. Prije objavljivanja vijesti pokušali dobiti Gašićev komentar te su, kako bi mu ostavili dovoljno vremena za odgovor, vijest objavili s danom zakašnjenja. Novinarka KRIK-a je i nakon objave nastavila s pokušajima da dođe do Gašića, a kada se on napokon javio, rekao je da ne želi s njom razgovarati.

Koalicija za slobodu medija koja okuplja nekoliko medijskih i novinarskih organizacija u Srbiji, upozorila je na porast tužbi koje srpski mediji dobivaju zbog prenošenja iskaza ili dokaza sa suđenja.

»Medijima je već u velikoj meri otežano izveštavanje iz sudnica, a ovakve presude će to praktično učiniti nemogućim i zadiru u suštinsku ulogu medija u demokratskom društvo da prenose informacije od javnog značaja«, stoji u priopćenju Koalicije.

KRIK je neprofitna nevladina organizacija osnovana radi unaprjeđenja istraživačkog novinarstva u Srbiji. Kao i Oštro, KRIK je član OCCRP-a, neprofitne mreže za istraživanje kriminala i korupcije.

Gašićeva tužba jedna je od 11 koje su prošle i ove godine stigle na adresu KRIK-a. Redakcija KRIK-a, ali i domaća i strana medijska udruženja, smatraju da je riječ o strateškim tužbama protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP), odnosno o pokušajima da se ušutka i ugasi ovaj neprofitni i nezavisni medij.