Malteški sud presudio u korist organizacije za promicanje i zaštitu prava na informacije

Oštro

Malteški sud uvažio je žalbu nevladine organizacije Access Info Europe i utvrdio da je tamošnja vlada, uskraćivanjem pristupa podacima koje je od nje zatražila talijanska državljanka, prekršila prava na pristup informacijama koja imaju svi građani Europske unije

Unsplash/Maksym Kaharlytskyi

Žalbeni sud u Malti presudio je u korist Access Info Europe, nevladine organizacije sa sjedištem u Madridu, utvrdivši da je vlada Malte diskriminirala stranu građanku tako što je prekršila njezina prava na pristup informacijama.

Helen Darbishire, izvršna direktorica Access Info Europe, izjavila je u priopćenju kako ova sudska presuda predstavlja pobjedu te da se njome omogućava svima da pravo na pristup informacijama ostvare bez diskriminacije. Dodala je i da će presuda malteškog suda »poduprijeti prekogranične istrage novinara i nevladinih organizacija diljem Europe«.

Kako je prošle srijede priopćio Access Info Europe, njihova je suradnica, talijanska državljanka, 2019. godine zatražila od Ministarstva unutarnjih poslova pristup podacima o vraćanjima migranata iz Malte u treće zemlje u 2017. i 2018. godini.

Tamošnje ministarstvo unutarnjih poslova odbilo joj je zahtjev na temelju Zakona o pravu na pristup informacijama iz 2008. godine, koji propisuje da to pravo imaju državljani Malte ili neke od članica Europske unije koji su na Malti boravili barem pet godina.

Access Info Europe je potom u ožujku 2022. godine uložio žalbu na ovu odluku na malteškom sudu za zaštitu informacija i podataka zauzimajući stajalište da prebivalište ili državljanstvo podnositelja zahtjeva ne mogu biti uvjet za pravo na pristup informacijama i da je to u suprotnosti s međunarodnim standardima i zakonodavstvom EU-a. Tada je sud presudio u korist Access Info Europe, ali se tamošnje ministarstvo žalilo na presudu.

Žalbeni je sud prošli tjedan odbacio žalbu ministarstva te napomenuo da bi stroga implementacija zakona iz 2008. godine, za svakoga tko ne živi u Malti, učinila zahtjeve za informacijom praktički nemogućima.

Access Info je i ranije upozorio da novinari i organizacije civilnog društva imaju poteškoća s dobivanjem informacija malteških državnih institucija.

Nekoliko međunarodnih institucija, uključujući i Povjerenicu za ljudska prava Vijeća Europe, također su prošle godine izrazile zabrinutost zbog ugrožene slobode izražavanja i ostvarivanja prava javnosti na pristup informacijama na Malti.