Provladini mađarski mediji napadaju neovisni Átlátszó zbog prekograničnog istraživanja

Oštro

Zbog istraživanja o korištenju mađarskog javnog novca u inozemstvu na kojemu je sudjelovao i Oštro, tamošnji provladini mediji optužili su istraživački portal Átlátszó za izdaju

Redakcija mađarskog istraživačkog portala Átlátszó. Foto: Átlátszó

Átlászó, mađarski neovisni istraživački portal proteklih je dana meta tamošnjih provladinih pristaša, između ostalog, zbog prekograničnog istraživačkog projekta koji je pokrivao države u mađarskom susjedstvu, uključujući i Hrvatsku.

Početkom ovog mjeseca, provladin medij Magyar Nemzet je u članku pod naslovom »Uistinu podli potez dolarskih medija« prozvao nekoliko njih, uključujući i Átlátszó, zbog načina financiranja njihovih priča i projekata, nazivajući ih plaćenicima i izdajnicima.

Zatim je, u četvrtak, Forum za građansku suradnju (CÖF), organizacija civilnog društva povezana s mađarskom vladom održala konferenciju za novinare na kojoj su rekli da bi Átlátszó mogao predstavljati nacionalni sigurnosni rizik primanjem financijske potpore od stranih partnera.

Tamás Bodoky, glavni urednik Átlátsza, izjavio je za mađarski portal Media1 kako vjeruje da iza događaja koji su se dogodili proteklih dana stoji koordinirana kampanja napadanja koju provode »akteri bliski vladajućoj stranci Fidesz koristeći metode Putinove Rusije«.

U istraživanju Hungarian Money koje je zasmetalo pristašama mađarske vlade, objašnjeno je kako se javnim novcem financiraju organizacije mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Rumunjskoj i Slovačkoj. Taj novinarski istraživački projekt podržan je fondom Investigative Journalism for Europe (IJ4EU).

Medijski partneri Átlátsza, među kojima je i Oštro, analizirali su kako se troše sredstva fonda Bethlen Gábor (BGA), koji je od 2011. do 2020. godine prema Odlukama o dodjeli novčanih potpora namijenio više od 1,46 milijarde eura mađarskih poreznih obveznika organizacijama diljem svijeta gdje živi mađarska dijaspora.

Kako je u tom projektu otkrio Oštro, novcem mađarskih poreznih obveznika u Hrvatskoj financirao se rad organizacija koje podupiru nogometne klubove, osiguravaju novac za kupnju poljoprivrednog zemljišta hrvatskim građanima mađarske nacionalnosti, uređuju »mađarske domove«, financijski sredstvima podupiru upisivanje djece u mađarske škole. 

Uredništvo Átlátsza objasnilo je da nisu istraživali trošenje mađarskog financiranja manjina u susjednim zemljama zato što ga žele spriječiti, već zato što to smatraju važnom temom. »Vjerujemo da ni mađarske zajednice u inozemstvu nisu ravnodušne, a njima je zapravo najvažnije da novac koji dobiju troše na najsvrsishodniji, učinkovitiji i najkorisniji način«, napisali su u priopćenju. 

Anuška Delić, glavna urednica Oštra, iskazala je oštru osudu orkestriranih napada mađarskih provladini medija na Tamása Bodokyja i Átlátszó »samo zato što provode samostalni novinarski rad«. 

»Ovi napadi protivni su svim temeljnim dokumentima koji jamče slobodno obavljanje novinarskog posla u zemljama Europske unije i štite pravo na slobodu govora. Očekujem da će i nadležne europske institucije oštro reagirati«, rekla je Delić.

Već nekoliko godina organizacije koje se zalažu za medijske slobode, izražavaju zabrinutost stanjem u Mađarskoj. Kako navode Reporteri bez granica (RSF), od 2010. godine kada Viktor Orbán dolazi na vlast, medijski pluralizam i neovisnost su pod neprestanim napadima.

»Vlada redovito optužuje kritičke medije za širenje lažnih informacija i primanje financijske pomoći od Georgea Sorosa, milijardera mađarskog i židovskog podrijetla. Provladini mediji ponavljaju ovu retoriku«, ističe RSF.