Novinari koji izvještavaju o ekologiji izloženi su pritiscima i prijetnjama

Oštro

Europska federacija novinara upozorava na negativan trend uznemiravanja i onemogućavanja rada novinara koji istražuju okolišne teme ili izvještavaju o ekološkim prosvjedima

Foto: Unsplash/Li-An Lim

Europska federacija novinara (EFJ) upozorila je na rizike i opasnosti kojima su izloženi novinari koji izvještavaju o okolišu i klimatskim promjenama. Među njima su prijetnje te onemogućavanje ili ometanje istraživanja o trenutnim ekološkim i društvenim problemima.

Posljednji takav slučaj zabilježen je prošli tjedan u Njemačkoj kada su zaštitari koje je angažirala energetska kompanija RWE fizički zapriječili tamošnjoj novinarki da prati prosvjede protiv izgradnje ugljenokopa na zapadu zemlje, u blizini sela Lützeratha na zapadu Njemačke.

Prema podacima projekta Mapiranje medijskih sloboda, koji vodi Europski centar za novinarske i medijske slobode (ECPMF), prošle je godine dokumentirano  nekoliko slučajeva novinara koji su uhićeni ili sudski procesuirani kao aktivisti. Takav je trend zabilježen u Španjolskoj, Engleskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Srbiji.

Među zabilježenim kršenjima novinarskih sloboda u Srbiji nalazi se i slučaj trojice novinara portala SOinfo iz Sombora. Oni su 2021. godine izvještavali s prosvjeda u Somboru protiv izmjena Zakona o eksproprijaciji, koji je tvrtka Rio Tinto namjeravala iskoristiti za vlastite interese iskopavanja litija na zapadu Srbije.

Protiv novinara i nekolicine građana podneseni su prekršajni nalozi. Nakon toga, novinarima portala SOinfo došao je još jedan prekršajni nalog u kojem se tri novinara portala optužuje za organiziranje blokada u Somboru te kaznama u iznosu do 1270 eura za kršenje javnog reda i mira bez najave prosvjeda nadređenim tijelima.

Prema podacima spomenutog projekta za prikupljanje informacija o kršenju medijskih sloboda, za izvještavanje o okolišnim problemima je od ožujka 2021. do početka ove godine zabilježeno 38 slučajeva. Od toga se 17 dogodilo prošle godine u osam europskih država.

Glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez u priopćenju je izjavio kako se novinarima koji izvještavaju o okolišu treba osigurati da to rade sigurno i slobodno.

»Omogućavanje njihove sigurnosti i poštivanja njihovih zakonskih prava za njih je ključno kako bi ispunili svoju ulogu i pomogli nam da razumijemo probleme s kojima se suočavamo«, zaključio je Gutiérrez.