Novinari RTV Slovenije najavili jednodnevni štrajk upozorenja

Oštro

Sindikati javne radiotelevizije zahtijevaju uređivačku i institucionalnu autonomiju te ostavku dijela vodstva najveće medijske kuće u Sloveniji

Sjedište RTV Slovenije. FOTO: Creative Commons

Članovi Koordinacije novinarskih sindikata Radiotelevizije Slovenija odjučili su stupiti 23. svibnja u jednodnevni štrajk upozorenja, javlja portal Radiotelevizije Slovenije.

Zahtijevaju uređivačku i institucionalnu autonomiju te ostavku dijela vodstva najveće medijske kuće u Sloveniji.

U Koordinaciji smatraju da je ugled javnog servisa ozbiljno narušen zbog štetnih programskih i kadrovskih poteza uprave i političkog preuzimanja programa i nadzornog odbora. Stoga su među predloženim štrajkaškim zahtjevima i ostavke glavnog ravnatelja RTV Slovenije Andreja Graha Whatmougha, glavne urednice informativnog programa TV Slovenije Jadranke Rebernik, v. d. urednika uredništva za nove medije na Multimedijskom centru (MMC) Igora Pirkoviča i predsjednika programskog vijeća Petera Gregorčiča.

Očekuju i dogovor o kadrovskoj politici koja će RTV Slovenije osigurati dovoljno zaposlenih. U zahtjevima se navodi i raspodjela zaposlenika na radna mjesta i platne razrede prema radnim zadacima koje stvarno obavljaju te povećanje plaća u donjoj trećini platne ljestvice.

Zaposlenici RTV Slovenije zahtijevaju sveobuhvatan socijalni dijalog i redovitu razmjenu informacija između predstavnika poslodavca i sindikata o svim pitanjima koja ih se tiču ​​zaposlenika.

Krovna novinarska udruga, Društvo novinara Slovenije (DNS), dala je punu potporu štrajku upozorenja. 

»Činjenica da je štrajk izglasan pokazuje nepodnošljivu situaciju u javnim medijima i želju kreatora programa da zaustave degradaciju profesionalizma i ugleda«, poručili su iz DNS-a.

Uprava javne radiotelevizije izrazila je žaljenje zbog odluke o štrajku i uvjerena je da se unutarnja trvenja i sukobi moraju »prvenstveno rješavati izravnim dijalogom«. Iz uprave najavljuju i da će proučiti pravnu primjerenost štrajka kao i štrajkaške zahtjeve Sindikata novinara.