SAD na vrhu ljestvice Indeksa financijske tajnosti

Oštro

Prema najnovijem izvještaju organizacije Tax Justice Network, SAD prvi put prednjači u osiguravanju financijske tajnosti, prestižući svjetski poznate porezne oaze

Foto: Unsplash/Nik Shuliahin

Sjedinjene Američke Države popele su se na vrh svjetske ljestvice indeksa financijske tajnosti, odnosno prve su među zemljama koje najviše pomažu pojedincima da sakriju svoje bogatstvo od vladavine prava, izvijestila je nevladina organizacija Mreža za poreznu pravdu (Tax Justice Network, TJN).

Financijska tajnost, objašnjava TJN, »olakšava porezne zloporabe, omogućava pranje novca i podriva ljudska prava svih građana«.

Izvještaj The Financial Secrecy Index, koji je objavljen u utorak, naglašava da su usluge koje omogućavaju financijsku tajnost globalno u opadanju zbog reformi koje su usmjerene većoj transparentnosti, no da se pojedine države, odnosno pet članica skupine G7 – SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Italija i Japan – kreću u suprotnom smjeru i da ne pridonose tom napretku.

»Globalno, počinjemo obuzdavati financijsku tajnost koju koriste ruski oligarsi, kao i utajivači poreza, korumpirani političari i organizirani kriminal diljem svijeta za skrivanje i pranje nezakonito stečenog bogatstva«, rekao je Alex Cobham, izvršni direktor TJN-a. 

Dodao je, međutim, i da je pet spomenutih država »smanjilo taj globalni napredak za više od pola, potičući financijsku tajnost umjesto da se bore protiv nje«. 

Indeks financijske tajnosti (FSI) rangira svaku zemlju na temelju toga koliko intenzivno njezin financijski i pravni sustav pojedincima dopušta skrivanje i pranje novca izvučenog iz cijelog svijeta. 

TJN ocjenjuje financijski i pravni sustav svake zemlje ocjenom tajnosti od 0 do 100, pri čemu je ocjena 0 potpuna transparentnost, a 100 potpuna tajnost. Ocjena tajnosti zemlje zatim se kombinira s drugim podacima, primjerice količinom financijskih usluga koje država pruža nerezidentima – čime se dobije FSI-vrijednost.

SAD je na vrhu liste jer nije ispunjavao međunarodne standarde i prakse razmjene informacija s drugim državama te je tako povećao razinu tajnosti. Uz to je za 21 posto povećao opseg financijskih usluga koje pruža nerezidentima. Time je SAD nadmašio poznate porezne oaze poput Švicarske, Kajmanskih Otoka ili Britanskih Djevičanskih otoka.

Među 141 jurisdikcijom s TJN-ove liste, Hrvatska se ove godine nalazi na 100. mjestu. Njezina FSI-vrijednost iznosi 102, a ocjena tajnosti 53 od 100 bodova.

Budući da je rang-lista financijske tajnosti objavljena dan prije sastanka ministara G7, koji se održava u Njemačkoj i na kojem će se raspravljati o sankcijama prema ruskim oligarsima, TJN je upozorio da ta skupina mora jasno djelovati u borbi protiv financijske tajnosti i angažirati se u stvaranju globalnog registra imovine koji bi sadržavao podatke o njezinim stvarnim vlasnicima.

Jayati Ghosh, članica UN-ova savjetodavnog odbora za multilateralizam, rekla je za TJN da je rat u Ukrajini i pokušaji zapadnih zemalja da sankcioniraju ruske oligarhe usmjerio pažnju javnosti na različite načine na koje se bogatstvo skriva. 

»Ljudi su također shvatili da nije tako teško identificirati stvarnog vlasnika tog skrivenog bogatstva, ili barem njegova dijela. Sada znamo koji oligarh posjeduje koju jahtu. Zbog toga mislim da postoji veća globalna spremnost da se prihvati potreba i mogućnost globalnog registra imovine«, izjavila je Ghosh.