Novinarske organizacije traže neovisnu istragu ubojstva palestinske novinarke

Oštro

Više od 30 organizacija koje se zalažu za slobodu medija traže od izraelskih vlasti da istraže ubojstvo palestinske novinarke Shireen Abu Akleh

Foto: Flickr/Alisdare Hickson

»Pozivamo na hitnu, temeljitu i neovisnu istragu o ubojstvu Al Jazeerine veteranke novinarke Shireen Abu Akleh, koje se dogodilo u napadu na Zapadnoj obali 11. svibnja, a u kojem je također ranjen još jedan novinar«, stoji u priopćenju koje su potpisale 34 organizacije koje se zalažu za ljudska prava i slobodu tiska, uključujući i Međunarodni institut za medije (IPI).

Zahtijevaju da izraelska vlada i sve druge države ispune svoju odgovornost kako bi osigurale da se zločini protiv novinara u potpunosti istraže i procesuiraju.

Kako je izvijestila Al Jazeera, Abu Akleh je ustrijeljena dok je pratila izraelsku raciju u izbjegličkom kampu Jenin, na sjeveru okupirane Zapadne obale. Ona i njezini kolege nosili su prsluke i kacige jasno označene natpisom »Press«.

Analiza istraživačkog novinarskog tima predvođenih Bellingcatom, portalom specijaliziranim za rekonstrukciju ratnih događaja digitalnim alatima, zaključila je da su na novinare pucali izraelski vojnici i da se čini kako su hici bili namjerno ispaljeni.

»Skrećemo pozornost na ovaj najnoviji slučaj kao dio šireg obrasca nasilja nad novinarima i medijskim radnicima u Palestini. Prema podacima UNESCO-a, najmanje 23 novinara ubijena su u Palestini od 2002. godine, a stotine su bile ozlijeđene ili meta nasilja«, izjavili su potpisnici priopćenja.

Pogrebu novinarke u Jeruzalemu prisustvovalo je na tisuće ožalošćenih Palestinki i Palestinaca noseći zastave, a svijet su obišle uznemirujuće snimke na kojima se vidi kako izraelska policija pendrecima tuče prisutne, čak i one koji su nosili lijes. Europska unija i Sjedinjene Američke Države osudile su takvo nasilje i upotrebu sile.

Al Jazeera je u četvrtak najavila da je angažirala pravni tim s pomoću kojeg će slučaj Abu Akleh podnijeti Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u Haagu. Podnesak ICC-ju također će uključivati ​​izraelsko bombardiranje »i potpuno uništenje« Al Jazeerina ureda u Gazi u svibnju prošle godine te druge napade na njezine novinare koji rade na okupiranim palestinskim teritorijima.