Novinari ruskog studentskog lista osuđeni na prisilni rad

Oštro

Europska federacija novinara zatražila je puštanje četvero novinara iz ruskog zatvora. Osuđeni su zbog navodnog poticanja mladih na prosvjede podrške oporbenom lideru Navaljnom

Foto: AFP/Kirill Kudryavtsev

Okružni sud u Moskvi osudio je prošli tjedan četvero novinara i urednika studentskog lista Doxa na do dvije godine prisilnog rada jer su pozivali mlade na prosvjede protiv Kremlja, javila je Europska federacija novinara (EFJ).

Novinari su uhićeni u travnju prošle godine nakon racije u redakcijskim prostorijama Doxe, nezavisnog studentskog magazina Visoke ekonomske škole Moskva osnovanog prije pet godina. Europska federacija novinara osudila je ugrožavanje slobode medija u Rusiji te zatražila da se odmah na slobodu puste novinari koji su zatvoreni zbog obavljanja svog posla.

Osim racije u redakciji, policija je 14. travnja prošle godine pretražila i stanove četvero urednika – Natalije Tiškevič, Vladimira Metelkina, Ale Gutnikove i Armena Aramjana. Novinari su odvedeni u Istražni centar Ruske Federacije, gdje su optuženi za »pozivanje te drugo uplitanje mladih na nezakonite aktivnosti koje bi mogle biti opasne«. Do suđenja su bili u kućnom pritvoru.

Osudili su ih zbog videa pod naslovom »Ne mogu poraziti mlade« objavljenog u siječnju 2021. godine tijekom nacionalnih prosvjeda u znak podrške oporbenom lideru Alekseju Navaljnom. U videu je izražena podrška studentima koje su obrazovne institucije kaznile zbog sudjelovanja u prosvjedima. Video je kasnije povučen zbog naredbe ruske državne regulatorne agencije za medije Roskomnadzor (RKN).

Prema pisanju tamošnjih medija, video nije sadržavao pozive na prosvjed, nego je samo izražavao zabrinutost za sankcionirane studente. Osuđeni novinari izjavili su kako će se žaliti na presudu.

»Stojimo uz Nataliju, Vladimira, Alu i Armena«, rekao je Ricardo Gutiérrez, glavni tajnik EFJ-a, dodajući kako ova sudska odluka pokazuje odlučnost ruskih vlasti da ušutkaju bilo kakve nezavisne glasove u Rusiji.

»Snažno osuđujemo ovu presudu te tražimo da se četvero novinara koji su samo obavljali svoju dužnost odmah pusti. Putinov režim neće poraziti slobodne i nezavisne glasove u Rusiji«, rekao je Gutiérrez.