Privatna obavještajna tvrtka istraživala poznatog bugarskog novinara

Oštro

Bugarski istraživački novinar Atanas Čobanov bio je pod istragom kontroverzne francuske tvrtke

Atanas Čobanov. Foto: OCCRP

Atanas Čobanov. Foto: OCCRP

Reporteri bez granica (RFS) obavijestili su Platformu Vijeća Europe za zaštitu novinarstva i sigurnost novinara da je francuska privatna tvrtka nadzirala bugarskog istraživačkog novinara Atanasa Čobanova koji živi u Francuskoj.

Tamošnji portal Mediapart prošlog je mjeseca otkrio da se protiv Čobanova vodi privatna istraga. Prema pisanju Mediaparta, radi se o tvrtki za poslovno obavještavanje i kibernetičku sigurnost Avisa Partners, »čiji su klijenti velike korporacije i diktatorski režimi i koja je optužena za manipuliranje informacijama na internetu«.

Avisa Partners je francuskom mediju potvrdila da je 2020. godine istraživala Čobanova na zahtjev agencije za odnose s javnošću koju nisu htjeli imenovati. Direktor Avisa Partnersa, Arnaud Dassier, rekao je kako je njegova tvrtka prikupila značajnu količinu podataka za pripremu internog izvješća o bugarskom novinaru, ali da je odlučila »ne ići dalje« s istragom i zadržati izvještaj za sebe.

Identitet klijenta tvrtke i konkretni uvjeti narudžbe istrage ostali su nepoznati, a internom izvješću tvrtke nije bilo moguće pristupiti, stoji u izvješću koje je RSF podnio Platformi Vijeća Europe. Dassier je inzistirao da istraga, odnosno prikupljanje podataka o Čobanovu koji nisu javni, nije povrijedila njegovo pravo na privatnost i zaštitu njegovih novinarskih izvora. 

Atanas Čobanov jedan je od najpoznatijih bugarskih istraživačkih novinara, suosnivač je istraživačkog portala Bivol.bg te osnivač portala BIRD – koji su članovi mreže za izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP). Zbog svojih istraga o korupciji, često je meta napada i prijetnji.

Suosnivač OCCRP-a Drew Sullivan napisao je na Twitteru da se naručitelj istrage treba otkriti jer ako se radi o organiziranom kriminalu ili korumpiranim političarima, to može ugroziti Čobanova i njegove izvore.

»Ovakva vrsta unajmljenog korporativnog špijuniranja medija šteti samim medijima. To narušava slobodu medija i suzbija slobodu govora. Avisa Partners treba istražiti i razmotrit ćemo pravni postupak protiv njih«, objavio je Sullivan.