Osnivačica Oštra postala članica savjetodavnog odbora Access Info Europe

Oštro

Access Info Europe, vodeća europska nevladina organizacija u području pristupa javnim informacijama, imenovala je nove članove upravnog i međunarodnog savjetodavnog odbora, a među novim članovima je i glavna urednica Oštra

Foto: Access Info Europe

Nevladina organizacija sa sjedištem u Madridu, Access Info Europe, koja se zalaže za pravo na pristup javnim informacijama, imenovala je nove članove svog međunarodnog savjetodavnog odbora. Među njima je i Anuška Delić, osnivačica i glavna urednica slovenskog i hrvatskog Oštra.

U međunarodnom savjetodavnom odboru Delić će, zajedno s još jedanaest kolega – novinarima, pravnicima, predstavnicima organizacija civilnog društva i aktivista iz cijele Europe – pružati podršku, smjernice i savjete organizaciji Access Info Europe te pomoć u izradi projekata.

Organizacija je također imenovala nove članove upravnog odbora, odnosno dvojici starih članova pridružilo se troje novih. 

Access Info Europe osnovana je 2006. godine u Španjolskoj kao nevladina organizacija. Pored kampanja na koje provodi na nacionalnoj razini, zagovara i transparentnost institucija Europske unije. Zalaže se za zaštitu i širenje prava na pristup informacijama od javnog značaja kroz projekte koji uključuju potporu civilnom društvu i novinarima diljem Europe, a također je aktivna u izmjenama zakonodavstva.

Organizacija se bori protiv pokušaja oslabljivanja pravila o dostupnosti informacija u EU. Primjerice, u lipnju ove godine od Europske komisije je zatražila da osigura transparentnost vlasnika poduzeća.

Nakon što je proljetos Europska komisija objavila nacrt Implementacijske regulative za Direktivu otvorenih podataka, kojom se predlaže dostupnost samo osnovnim informacijama te dokumentima o poduzećima, bez imena vlasnika, članova uprave te stvarnih vlasnika, Access Info Europe je pokrenuo peticiju kojom se traži otvorenost podataka. 

Zahtjev da Europska komisija osigura javni pristup poslovnim registrima podržalo gotovo 200 potpisnika – organizacije, novinari, akademici i pojedinci – među njima i novinari Oštra.